Το Κοινοβούλιο της Μάλτας συζήτησε, ένα νέο νομοσχέδιο που θα διευκολύνει τον πρώτο διαγωνισμό υπεράκτιας αιολικής και πλωτής ηλιακής ενέργειας στη χώρα. Το νομοσχέδιο που εισήχθη για πρώτη φορά στη συνεδρίαση της ολομέλειας στις 4 Ιουλίου, με στόχο την τροποποίηση του νόμου περί Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), συζητήθηκε για δεύτερη φορά ενώπιον του Κοινοβουλίου, ενώ απομένουν μερικές ακόμη αναγνώσεις πριν από την τελική ετυμηγορία.

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις θα ρυθμίσουν περαιτέρω τις περιοχές ΑΟΖ και τις ζώνες περιβαλλοντικής προστασίας και θα επεκτείνουν την εφαρμογή ορισμένων νόμων και δικαιοδοτικών δικαιωμάτων στις περιοχές που βρίσκονται πέραν των χωρικών υδάτων.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα, μετά τη συζήτηση για την ΑΟΖ στο Κοινοβούλιο, η χώρα θα προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για υπεράκτια αιολικά και πλωτά ηλιακά συστήματα.

Αποκαλύπτοντας το σχέδιο για την προκήρυξη του διαγωνισμού σε συνάντηση με τους αιτούντες για το Συμβουλευτικό Φόρουμ Νεολαίας της Μάλτας στις 7 Ιουλίου, ο πρωθυπουργός Abela πρόσθεσε ότι υπάρχουν επίσης σχέδια για μια δεύτερη διασύνδεση και μια συμφωνία συνεργασίας με τη Λιβύη για μια διασύνδεση που θα μεταφέρει ανανεώσιμη ενέργεια μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWEC), του Συνασπισμού Δράσης για τις Ωκεάνιες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (OREAC) και του χρηματοδοτούμενου από την Παγκόσμια Τράπεζα ESMAP, η Μάλτα διαθέτει τεχνικό δυναμικό υπεράκτιας αιολικής ενέργειας 25 GW, με το σύνολο του δυναμικού να ενδείκνυται καλύτερα για αξιοποίηση με τη χρήση πλωτής αιολικής τεχνολογίας.