Συνέχεια Λαθών σε Εθνικά Θέματα

Οι Κυβερνήσεις μας της τελευταίας 15ετίας, κατά κανόνα, διαχειρίζονται τα εθνικά θέματα και συμφέροντα, με επιπολαιότητα και αφέλεια. Είναι γνωστό, ότι στη Συνθήκη της Λωζάννης, ενώ οι Χριστιανοί της Κωνσταντινουπόλεως ονομάζονται Έλληνες, οι Μουσουλμάνοι της Θράκης δεν αποκαλούνται Τούρκοι αλλά Έλληνες. Αυτό δεν έγινε τυχαίως.
του Β. Α. Κόκκινου
Δευ, 4 Αυγούστου 2008 - 14:41

Οι Κυβερνήσεις μας της τελευταίας 15ετίας, κατά κανόνα, διαχειρίζονται τα εθνικά θέματα και συμφέροντα, με επιπολαιότητα και αφέλεια. Είναι γνωστό, ότι στη Συνθήκη της Λωζάννης, ενώ οι Χριστιανοί της Κωνσταντινουπόλεως ονομάζονται Έλληνες, οι Μουσουλμάνοι της Θράκης δεν αποκαλούνται Τούρκοι αλλά Έλληνες. Αυτό δεν έγινε τυχαίως. Η Συνθήκη αυτή απέβλεψε στον αποκλεισμό της αναγνωρίσεως τουρκικής μειονότητος, εν όψει του ότι οι Μουσουλμάνοι της Θράκης δεν ήσαν μόνο τουρκικής καταγωγής, αλλά και άλλοι ποικίλης προελεύσεως, όπως οι Πομάκοι και οι Αθίγγανοι.

Οι Έλληνες πολιτικοί όμως, όπως και κάποιοι αδαείς Ευρωπαίοι, έχουν παρερμηνεύσει την έννοια και την έκταση του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού. Είναι νοητό το δικαίωμα αυτό, ως προς οιαδήποτε ιδιότητα του ανθρώπου, εξαρτωμένη μόνο από τη βούλησή του. Για παράδειγμα μπορεί να αυτοπροσδιορισθεί ένας ως Βουδιστής ή Μουσουλμάνος κλπ. Αλλά δεν δύναται να αυτοπροσδιορισθεί και ως προς ορισμένη εθνικότητα, συνεπαγομένη δικαιώματα και υποχρεώσεις έναντι άλλου κράτους. Δεν μπορεί λ.χ. να αυτοπροσδιορισθεί κάποιος ως Αμερικανός και να αξιώσει να ταξιδεύει στις ΗΠΑ χωρίς βίζα, ή να έχει τα δικαιώματα ασφαλίσεως κ.ά. που έχουν οι Αμερικανοί πολίτες.

Επομένως είναι αστείο, αλλά και θλιβερό συνάμα, να δηλώνουν Έλληνες Υπουργοί Εξωτερικών ότι οι Μουσουλμάνοι της Θράκης έχουν το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού τους ως Τούρκοι! Αυτό είναι παράλογο και αντιβαίνει ευθέως στο γράμμα και το πνεύμα της ανωτέρω Συνθήκης. Άλλο το ζήτημα, ότι δικαιούνται ορισμένοι Μουσουλμάνοι να επικαλούνται την τουρκική τους καταγωγή, όπως ορισμένοι Χριστιανοί την ποντιακή. Σε καμμιά περίπτωση όμως δεν επιτρέπεται να αυτοαποκαλούνται «Τούρκοι»! Είναι Έλληνες, ως Έλληνες ψηφίζουν και τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών ενασκούν.

Στο πλαίσιο της παρανοήσεως αυτής, πολλοί τουρκικής καταγωγής Βουλευτές, αν και μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, χάρις στην εθνική ανευθυνότητα των δύο μεγάλων κομμάτων της εξουσίας, αναπτύσσουν κατά καιρούς ανθελληνικές δραστηριότητες. Και προσπαθούν να πείσουν, όλους τους Μουσουλμάνους, και αυτούς που δεν έχουν τουρκική καταγωγή, πως είναι «Τούρκοι». Τελευταίως ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζή Οσμάν, με την ευκαιρία διαφόρων θρησκευτικών εκδηλώσεων, όπως αυτή της επετείου των γενεθλίων του Μωάμεθ, καλεί στη Θράκη έως και 50 Τούρκους Βουλευτές, για να απευθύνουν χαιρετισμό προς τους Μουσουλμάνους, προφανώς για να εντυπωσιασθούν όχι μόνο οι Μωαμεθανοί αλλά και οι Χριστιανοί. Ζητεί δε να διδάσκεται η τουρκική γλώσσα στα σχολεία ως «μητρική» και να αναγνωρίζονται οι «τουρκικές ενώσεις» κατοίκων της Θράκης, έστω και αν δεν επιτρέπεται τούτο κατά το Ελληνικό Δίκαιο.

Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, όταν περιλαμβάνουν στα ψηφοδέλτιά τους Μουσουλμάνους της Θράκης, που διατείνονται ότι είναι Τούρκοι, βλάπτουν τα εθνικά συμφέροντα. Θα πρέπει να τους αποκλείουν από τους συνδυασμούς τους, ώστε να εκλέγονται μόνο αν συγκεντρώσουν το 3% του συνόλου των ψήφων του Ελληνικού λαού. Έτσι δεν θα υπήρχαν ποτέ Έλληνες Βουλευτές πρόθυμοι να γράφουν στο βιβλίο επισκεπτών του Μαυσωλείου του Κεμάλ, ότι οι Τούρκοι της Θράκης θα υλοποιήσουν την υποθήκη του, προς διατήρηση της τουρκικής εθνικότητος μέχρι της ενώσεώς τους με την «Μητέρα Πατρίδα»!

Σε προηγούμενο άρθρο του υπογράφοντος, είχε προταθεί στον κ. Πρωθυπουργό, να απευθύνει επιστολές διαμαρτυρίας προς τους Γενικούς Γραμματείς του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., για την προπετή αξίωση του σκοπιανοσλάβου Ν. Γκρούεσφκι, να αναγνωρισθεί μειονότητα στην Ελληνική Μακεδονία, που δεν υπάρχει, και μία πλαστή γλώσσα, με παρεφθαρμένες λέξεις κυρίως της βουλγαρικής και δευτερευόντως της σερβικής διαλέκτου. Αυτό που παρέλειψε να κάνει ο κ. Καραμανλής, έσπευσε αμέσως να το πράξει ο θρασύτατος Σκοπιανός ομόλογός του. Μάλιστα αναισχύντως ομιλεί και για «πολιτικές αξίες»! Ποίος; Ο Πρωθυπουργός μιας χώρας, μοναδικής στην Υφήλιο, που έχει σφετερισθεί την ιστορία ενός Έθνους, δια της ανοχής και οικονομικής υποστηρίξεως του οποίου επιβιώνει.

Είναι λάθος του Υπουργείου των Εξωτερικών να πιστεύει, πως δεν έχουμε ανάγκη να αποδείξουμε την ελληνικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αντιθέτως έχουμε οπωσδήποτε ανάγκη να ενημερώσουμε, δια των καλυτέρων πρέσβεών μας, τα κράτη, που ανεγνώρισαν τα Σκόπια ως Μακεδονία και όλα τα άλλα μέλη του ΟΗΕ, ότι οι Σκοπιανοί στηρίζονται σε ένα πρωτοφανές ιστορικό ψεύδος, εναντίον των αρχών του Δημοσίου Δικαίου και της εξυπακουομένης υποχρεώσεως στοιχειώδους εντιμότητος μεταξύ γειτονικών κρατών.

(Από "ΕΣΤΙΑ", 01/08/2008)