Μια νέα έκθεση από το Bloomberg Intelligence (BI) διαπίστωσε ότι οι παγκόσμιες αιολικές εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να ανέλθουν σε περίπου 110 GW φέτος, σε σύγκριση με τα 87 GW το 2022, και ένας διψήφιος ρυθμός ανάπτυξης θα μπορούσε να διατηρηθεί το 2024-26. Σχεδόν οι μισές από τις φετινές προσθήκες 

δυναμικότητας είναι πιθανό να γίνουν στην Κίνα, σύμφωνα με το Global Wind Energy Midyear Outlook της BI, με τον μεγαλύτερο κατασκευαστή ανεμογεννητριών της χώρας, την Goldwind, να πρόκειται να ενισχύσει την ανάπτυξη της πρώτης γραμμής κατά 16%.

Οι προσδοκίες ανάπτυξης είναι πιο χλιαρές για τους Ευρωπαίους κατασκευαστές Vestas, Siemens Energy και Nordex, ωστόσο η μελέτη βλέπει πιθανή άνοδο των αριθμών για το 2024-26.

Ο ανώτερος αναλυτής καθαρής ενέργειας της BI, Rob Barnett, δήλωσε:  "Οι παγκόσμιες προσθήκες αιολικής ενέργειας θα μπορούσαν να ανακάμψουν σε περίπου 110GW το 2023, μετά την πτώση στα 87GW πέρυσι, και πιστεύουμε ότι υπάρχει περιθώριο ο αριθμός αυτός να εκτοξευθεί σε σχεδόν 150GW-190GW μέχρι το 2027, ωθούμενος από το νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, το REPowerEU ατη Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλες ευνοϊκές πολιτικές.

"Ένα τέτοιο σενάριο θα οδηγούσε πιθανότατα σε σημαντική αύξηση των παραγγελιών της Vestas, της Nordex και των ομοειδών εταιρειών".

Σύμφωνα με την BI, η αύξηση των πωλήσεων των Ευρωπαίων κατασκευαστών ανεμογεννητριών βρίσκεται σε ύφεση σε σύγκριση με τις προοπτικές του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για το καθαρό μηδέν, αν και η BI βλέπει τη δυνατότητα για πολύ ταχύτερη πρόοδο.

Οι ανώτατες γραμμές της Vestas, της μονάδας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Siemens Energy και της Nordex θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά μέσο όρο κατά περίπου 10% ετησίως το 2023-26, ανέφερε.