Το Ιράκ θα ανταλλάξει αργό πετρέλαιο με το Ιράν για τη διευθέτηση του χρέους ηλεκτρικής ενέργειας Το Ιράκ θα ανταλλάξει αργό πετρέλαιο με ιρανικό αέριο, σε μια προσπάθεια να διευθετήσει το μακροχρόνιο πρόβλημα πληρωμών με την Τεχεράνη, όπως επιβεβαίωσε την Τρίτη ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σιά αλ-Σουντάνι

Υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές του Ιράκ προς το Ιράν λόγω της επιβολής των αμερικανικών κυρώσεων, οι οποίες οδήγησαν την Τεχεράνη σε αντίποινα μέσω της διακοπής της τακτικής μεταφοράς φυσικού αερίου. 

Η συμφωνία ήρθε μετά από αναφορές ότι το Ιράν μείωσε τις παραδόσεις φυσικού αερίου του στο Ιράκ περισσότερο από το ήμισυ από την 1η Ιουλίου λόγω της αποτυχίας της Βαγδάτης να λάβει τη συναίνεση των ΗΠΑ για τη μεταφορά ληξιπρόθεσμων κεφαλαίων. Ο Σουντάνι είπε ότι η Τεχεράνη θα ξαναρχίσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου με αντάλλαγμα το αργό πετρέλαιο. 

Το Ιράκ εισάγει το ένα τρίτο του φυσικού αερίου του από το Ιράν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η ιρακινή ζήτηση του σε φυσικό αέριο κλιμακώνεται το καλοκαίρι, όταν οι θερμοκρασίες φτάνουν έως και τους 50 βαθμούς Κελσίου. Το Ιράν συχνά είτε μειώνει είτε διακόπτει εντελώς τη ροή φυσικού αερίου με στόχο να καλύψει την δική του αυξανόμενη ζήτηση ή για να αναγκάσει τη Βαγδάτη να πληρώσει το ληξιπρόθεσμο χρέος της. 

Το Ιράκ έχει αυξήσει χρέος στα περίπου 11 δις ευρώ καθώς η χώρα δυσκολεύεται να πραγματοποιήσει πληρωμές λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ εις βάρος του Ιράν. Ενώ το Ιράκ παράγει 19.000–21.000 MW ηλεκτρικής ενέργειας, χρειάζεται στην πραγματικότητα πάνω από 30.000 MW και αντιμετωπίζει πολύωρες διακοπές ρεύματος λόγω των ελλείψεων.