Ένα από τα μεγαλύτερα σχεδιαζόμενα υπεράκτια αιολικά πάρκα του Ηνωμένου Βασιλείου θα προχωρήσει, αφού η κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως σε ένα γιγαντιαίο έργο στα ανοικτά των ακτών του Γιορκσάιρ, έπειτα από πεντάμηνη καθυστέρηση. Η τέταρτη φάση της ανάπτυξης του αιολικού πάρκου Hornsea αναμένεται να περιλαμβάνει 180 γιγάντιες τουρμπίνες, ικανές να παράγουν το ισοδύναμο αρκετής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας για να τροφοδοτήσουν 1 εκατ. σπίτια.

Το έργο των 2,6GW στη Βόρεια Θάλασσα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο αιολικό πάρκο που λαμβάνει την έγκριση της κυβέρνησης, μετά το έργο Hornsea Three που αναπτύσσεται και θα έχει δυναμικότητα λίγο μεγαλύτερη από 2,8GW. Οι δύο πρώτες φάσεις της ανάπτυξης του Hornsea, οι οποίες είναι σε λειτουργία, έχουν δυναμικότητα 1,2GW και 1,3GW αντίστοιχα.

Ο Grant Shapps, ο υπουργός Ενέργειας, ενέκρινε το έργο την Τετάρτη, αφού η αρχή σχεδιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου παρέδωσε την απόφαση στην κυβέρνηση νωρίτερα φέτος. Η καθυστέρηση αναζωπύρωσε τις εκκλήσεις της ενεργειακής βιομηχανίας να αναθεωρηθεί το σύστημα σχεδιασμού ώστε να προχωρήσουν ταχύτερα τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Ο Shapps δήλωσε ότι αν και το έργο θα έχει κάποιες επιπτώσεις στο περιβάλλον, αυτές θα αντισταθμιστούν από την "επείγουσα ανάγκη για ενεργειακή υποδομή χαμηλών εκπομπών άνθρακα".