Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αυξήσει τη χρηματοδότησή της για το έργο REPowerEU κατά 15 δισεκατομμύρια ευρώ (16,76 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), αυξάνοντας τη συνολική επένδυση της τράπεζας στην πρωτοβουλία για την καθαρή ενέργεια σε 45 δισεκατομμύρια ευρώ. Το πρόγραμμα, το οποίο η ΕΤΕπ υλοποίησε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, προκειμένου να αντικαταστήσει

την ανάγκη της Ευρώπης για ρωσικό πετρέλαιο με ανανεώσιμη ενέργεια που παράγεται εντός της Ευρώπης, έχει λάβει σημαντική υποστήριξη από την τράπεζα.

Η ΕΤΕπ ανακοίνωσε χρηματοδότηση ύψους 30 δισ. ευρώ τον περασμένο Νοέμβριο, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα ενθάρρυνε νέες επενδύσεις ύψους 115 δισ. ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρώπη και η τράπεζα ελπίζει ότι η νέα χρηματοδότηση θα οδηγήσει σε επενδύσεις ύψους 150 δισ. ευρώ σε καθαρή ενέργεια κατά την επόμενη πενταετία.

"Αναπτύσσουμε όλο το φάσμα της διαθέσιμης χρηματοδοτικής μας δύναμης για να στηρίξουμε τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, τη μεταποίηση και την εξάπλωση κρίσιμων τεχνολογιών που θα μας οδηγήσουν σε μια γρήγορη και δίκαιη μετάβαση στο καθαρό μηδέν", δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Werner Hoyer. "Οι πολίτες της ένωσής μας μπορούν πάντα να υπολογίζουν στην αμέριστη υποστήριξη της τράπεζάς τους".

Η ΕΤΕπ ανακοίνωσε ότι αναμένει ότι οι τομείς της "υπερσύγχρονης παραγωγής" θα επωφεληθούν περισσότερο από τη νέα χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανομένων των φωτοβολταϊκών, της αιολικής ενέργειας και της αποθήκευσης μπαταριών. Το διοικητικό της συμβούλιο ανακοίνωσε επίσης νέα δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ για νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων αιολικών και ηλιακών εγκαταστάσεων στην Ισπανία και την Αυστρία, καθώς η τράπεζα επιδιώκει να στηρίξει μια σειρά νέων εγκαταστάσεων καθαρής ενέργειας.