Νέα έρευνα του παγκόσμιου ομίλου αναλύσεων Wood Mackenzie προβλέπει ότι η χερσαία αιολική ενέργεια στη Νότια Αμερική θα αυξηθεί κατά 122% έως το 2032. Η νέα ανάλυση του ομίλου αναφέρει ότι η συνολική αιολική αγορά της ηπείρου πρόκειται να προσθέσει 41,2GW χερσαίων έργων μέχρι το 2032. Η δραστηριότητα αυτή θα οδηγήσει σε σωρευτική δυναμικότητα 75GW, από 

σχεδόν 34GW στο τέλος του 2022, σύμφωνα με την έκθεση "South America onshore power outlook" της Wood Mackenzie.

Η Βραζιλία θα ηγηθεί σε αυτό το χρονικό διάστημα με 23GW και το 56% της συνολικής ανάπτυξης, ακολουθούμενη από τη Χιλή.

Το πράσινο υδρογόνο θα αποτελέσει επίσης εφαλτήριο μακροπρόθεσμα, καθώς μόνο η Βραζιλία και η Χιλή θα προσθέσουν δυναμικότητα 1,5GW μέχρι το 2032 για την υποστήριξη αυτής της δραστηριότητας. Παρόλο που έχουν ανακοινωθεί αρκετά έργα πολλών γιγαβάτ, βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης και θα κλιμακωθούν μόνο μετά το 2030.

"Στο παρελθόν, η ανάπτυξη στην περιοχή αυτή καθοδηγήθηκε από τη ρυθμιζόμενη διαδικασία μέσω δημοπρασιών, αλλά αυτό άρχισε να αλλάζει με ένα νέο κύμα δραστηριότητας της ελεύθερης αγοράς", δήλωσε η Karys Prado, ανώτερη αναλύτρια της Wood Mackenzie στον τομέα της ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

"Θα δούμε μεγάλους αποδέκτες από τον εμπορικό και βιομηχανικό τομέα να απομακρύνονται από τις δημοπρασίες και να μεταναστεύουν στη μη ρυθμιζόμενη (ή τη λεγόμενη ελεύθερη) αγορά για να αναζητήσουν ευνοϊκές συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό θα ωθήσει σημαντικά την ανάπτυξη στη Νότια Αμερική, κυρίως στην Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Χιλή και το Περού. Ωστόσο, λιγότερο ώριμες αγορές όπως η Κολομβία και ο Ισημερινός θα συνεχίσουν να βασίζονται στη ρυθμιζόμενη αγορά".