Εντελώς διαφορετικές απόψεις για την προτεινόμενη τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης, με την οποία προωθείται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς εκφράζει ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών.

Εντελώς διαφορετικές απόψεις για την προτεινόμενη τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης, με την οποία προωθείται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς εκφράζει ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών.

Εκτιμά ότι η τροπολογία οδηγεί στα πρόθυρα κατάρρευσης την εκκολαπτόμενη αγορά φωτοβολταϊκών και δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιδιώκει να θεραπεύσει.

Ο ΣΕΦ αποδίδει ευθύνες τόσο στο ΥΠΑΝ όσο και στη ΡΑΕ γιατί δύο χρόνια μετά την ψήφιση του Ν.3468/2006 εξακολουθεί να απουσιάζει Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών, με αποτέλεσμα η αγορά αυτή να παραμένει στάσιμη και ιδιαίτερα προβληματική.

Η κύρια ένσταση του ΣΕΦ για την προτεινόμενη τροπολογία εστιάζεται στη μείωση κατά 57% της τιμής πώλησης της παραγόμενης ηλιακής κιλοβατώρας ως το 2014, υποστηρίζοντας ότι η προοπτική αυτή θα ακυρώσει στην πράξη τις περισσότερες επενδύσεις.

Επίσης, εκφράζει την άποψη ότι παρά το γεγονός ότι στην ανακοίνωση του ΥΠΑΝ γίνεται λόγος για σταδιακή αδειοδότηση, χωρίς επιμερισμό ισχύος στα υποβληθέντα αιτήματα, κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται ρητά στην τροπολογία.

Ειδικότερα, στην τροποποίηση που κατατέθηκε στη Βουλή από το ΥΠΑΝ, όπως υποστηρίζει ο ΣΕΦ:

  • Καθίσταται σαφές δια νόμου ότι οι αιτήσεις που κατατέθηκαν το 2007 θα αδειοδοτηθούν έως το 2011-2012, με πολυετή, δηλαδή, καθυστέρηση.
  • Θεσμοθετεί το εμπόριο αδειών και αιτήσεων, με συνέπεια να πριμοδοτούνται λίγοι ισχυροί επενδυτές, ενώ συνεπάγεται επιπλέον κόστη για τις επενδύσεις, αφού η εξαγορά των αδειών και των αιτήσεων συνεπάγεται αύξηση του κόστους ανά επενδυμένο μεγαβάτ.
  • Περιφρονεί την υγιή επιχειρηματικότητα αλλάζοντας με νόμο όρους ισχυόντων συμβολαίων μεταξύ ιδιωτών και μιας ανεξάρτητης αρχής (του ΔΕΣΜΗΕ).

Ο ΣΕΦ έχει την άποψη ότι με την προτεινόμενη τιμολόγηση της παραγόμενης ηλιακής κιλοβατώρας η πλειοψηφία των επενδύσεων καθίσταται προβληματική και μη βιώσιμη, με συνέπεια αντί να εγκατασταθούν 2.500 MW φωτοβολταϊκών έως το 2014 ζήτημα είναι αν προωθηθούν λίγες εκατοντάδες μεγαβάτ κι αυτό σε βάθος χρόνου.

«Το μόνο που πετυχαίνει η τροπολογία», ανέφερε στο euro2day ο εκπρόσωπος του ΣΕΦ Στ.Ψωμάς «είναι να κόψει την ενίσχυση της ηλιακής κιλοβατώρας στο μισό και να αλλάξουν χέρια οι άδειες. Συνεπώς όχι μόνον δεν αφουγκράζεται τις ανησυχίες της αγοράς, αλλά δικαιώνει αυτούς που συστηματικά υποσκάπτουν την προσπάθεια ανάπτυξης φωτοβολταϊκών στη χώρα μας».

Ο ΣΕΦ προτείνει η μείωση της τιμής της παρεχόμενης ηλιακής κιλοβατώρας να ξεκινήσει από το 2010 και να ανέρχεται σε 5% ετησίως.

Στο ΣΕΦ είναι μέλη 32 εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην εμπορία εξοπλισμού. Ο κ. Ψωμάς υποστήριξε ότι οι θέσεις αυτές εκφράζουν το σύνολο της αγοράς, συμπεριλαμβανομένων και των επενδυτών.

(Από "Euro2day", 5/08/2008)