Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες  της ΕΕ, όπου οι λιανικές τιμές ηλεκτρισμού αποκλιμακώνονται με αργούς ρυθμούς σε σχέση με τις χονδρεμπορικές τιμές, εκτιμά ο Σύνδεσμος των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της ΕΕ (ACER), παραπέμποντας διπλωματικά στις πρακτικές των προμηθευτών ρεύματος. Σε έκθεση του ACER για την αξιολόγηση των έκτακτων μέτρων που ελήφθησαν πανευρωπαϊκά για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης,

αναφέρεται ότι  οι λιανικές τιμές έχουν υποχωρήσει μόλις κατά 8% στην Ελλάδα σε σχέση με το υψηλότερο σημείο του κατά την ενεργειακή κρίση, από τα χαμηλότερα ποσοστά πανευρωπαϊκά. Στον αντίποδα, στην Ιταλία μειώθηκαν κατά 39%, στην Πορτογαλία κατά 29%, στην Ισπανία κατά 47% και στη Δανία κατά 66%.

«Κάποιες χώρες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την προσεκτική εξέταση της συμπεριφοράς των προμηθευτών ρεύματος  και των διάφορων ρητρών που περιλαμβάνονται στα συμβόλαια των τελικών καταναλωτών» τονίζεται στην έκθεση που έρχεται σε μια «λεπτή» συγκυρία για την Ελλάδα. Και τούτο γιατί δρομολογείται η επιχείρηση επιστροφής της λιανικής αγοράς ρεύματος στην κανονικότητα, χωρίς επιδοτήσεις και με απελευθέρωση της τιμολογιακής πολιτικής, με τις ζυμώσεις στο «τρίγωνο» Υπουργείο Ενέργειας-Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΑΕΥ) και προμηθευτών να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Τα ελληνικά μέτρα για την άμβλυνση των παρενεργειών της ενεργειακής κρίσης ανήλθαν στο 4% του ΑΕΠ, με τη χώρα μας να συμπεριλαμβάνεται μεταξύ αυτών που παρείχαν την πιο ισχυρή στήριξη στους καταναλωτές, χρησιμοποιώντας όλη τη «γκάμα» των διαθέσιμων επιλογών.  Ο ACER εκτιμά το συνολικό κόστος των μέτρων που ελήφθησαν  στις χώρες της ΕΕ μεταξύ 305 και 646 δις. ευρώ. Λιγότερο από το 23% αφορούσε σε στοχευμένα μέτρα, κάτι που επικρίνει ο Σύνδεσμος, καταλήγοντας ότι περίπτωση μελλοντικών κρίσεων, τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών πρέπει να είναι προσωρινά, επικεντρωμένα στους ευάλωτους και δομημένα κατά τρόπο ώστε να αποφεύγονται μακροχρόνιες στρεβλώσεις στις αγορές.

kreport.gr