Η Universal Energy Facility(UEF) θα χορηγήσει επιχορήγηση ύψους 10,4 εκατομμυρίων δολαρίων σε έξι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Αφρική. Η χρηματοδότηση θα στηρίξει τον εξηλεκτρισμό μέσω ηλιακών μίνι-δικτύων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ), τη Μαδαγασκάρη και τη Σιέρα Λεόνε. Τους επόμενους μήνες, η Παγκόσμια Ενεργειακή Διευκόλυνση (UEF) θα υποστηρίξει τους παρόχους πρόσβασης στην ηλεκτρική ενέργεια στην Αφρική.

Υπό τη διαχείριση της Sustainable Energy for All (SEforALL), ο μηχανισμός σχεδιάζει να υπογράψει μια σειρά συμφωνιών επιδότησης με τουλάχιστον έξι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ), τη Μαδαγασκάρη και τη Σιέρα Λεόνε.

Οι χώρες αυτές, που βρίσκονται νότια της Σαχάρας, συγκαταλέγονται στις χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις όσον αφορά τον εξηλεκτρισμό. Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, για παράδειγμα, σχεδόν το 80% του πληθυσμού εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2021. Ωστόσο, αυτή η χώρα της Κεντρικής Αφρικής των 95 εκατομμυρίων κατοίκων διαθέτει τεράστιο και ποικίλο ενεργειακό δυναμικό από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η υδροηλεκτρική ενέργεια, η βιομάζα, η ηλιακή και η γεωθερμική ενέργεια. Δεδομένης αυτής της κατάστασης, το ηλιακό μίνι-δίκτυο προσφέρει μια λύση για τον γρήγορο εξηλεκτρισμό του πληθυσμού.

Η χρηματοδότηση της UEF αποσκοπεί στην καταλυτική ανάπτυξη αυτής της αποκεντρωμένης λύσης. "Για άλλη μια φορά, η UEF αποδεικνύεται ότι είναι μια γρήγορη και οικονομικά αποδοτική λύση για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των επιδοτήσεων καθαρής ενέργειας", λέει ο Edward Borgstein, διευθύνων σύμβουλος της Global Energy Alliance for People and Planet (GEAPP), ενός από τους δωρητές της UEF. 

Σύμφωνα με την SEforALL, η επιχορήγηση της UEF θα επιτρέψει την ανάπτυξη εγκατεστημένης ισχύος 3,7 MW, η οποία είναι αρκετή για να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε 88.000 άτομα σε 29 κοινότητες.