Οι ΗΠΑ και οι σκανδιναβικές χώρες δεσμεύονται να συνεργαστούν σε στρατιωτικά, κλιματικά και τεχνολογικά θέματα, δήλωσαν οι ηγέτες των σκανδιναβικών χωρών και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε συνάντηση στο Ελσίνκι, καθώς δεσμεύτηκαν για συνεχή υποστήριξη της Ουκρανίας και υπογράμμισαν τη διατλαντική ασφάλεια

Μετά τη συνάντηση, ο Μπάιντεν συμμετείχε σε συνέντευξη Τύπου με τον Φινλανδό πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπόσχονται ακλόνητη υποστήριξη στο ΝΑΤΟ στο μέλλον και ανεξάρτητα από τις πολιτικές αλλαγές», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ έχουν πάρει το μάθημα ότι η ειρήνη και η ασφάλεια στην Ευρώπη σημαίνει εγγύηση και για την ασφάλεια των ΗΠΑ.

Μετά τη συνάντηση του Μπάιντεν με τους πρωθυπουργούς των σκανδιναβικών χωρών νωρίτερα την ίδια ημέρα, το γραφείο του Φινλανδού προέδρου εξέδωσε κοινή δήλωση για άλλα βασικά γεωπολιτικά ζητήματα.

Οι ηγέτες αναγνώρισαν «τη σημασία της προστασίας και της διατήρησης της Αρκτικής και της προώθησης της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξής της, εργαζόμενοι σε διαβούλευση με τους αυτόχθονες πληθυσμούς της Αρκτικής», αναφέρεται στην κοινή δήλωση.

Οι έξι χώρες στοχεύουν «να εντείνουν τη συνεργασία σε θέματα καθαρών τεχνολογιών, αποδοτικότητας των πόρων και της ενέργειας, ενεργειακής ασφάλειας, κρίσιμων ορυκτών πόρων και ανθεκτικών αλυσίδων εφοδιασμού», αναφέρεται στη δήλωση.

Όσον αφορά την τεχνολογία, οι ΗΠΑ και οι σκανδιναβικές χώρες δεσμεύονται «να εντείνουν τη συνεργασία σε τεχνολογίες όπως το 5G και το 6G, η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια και οι κβαντικές τεχνολογίες».

Η συνεργασία στην τεχνολογική έρευνα θα επιτρέψει στις ΗΠΑ και τις σκανδιναβικές χώρες «να παραμείνουν στην πρωτοπορία» και να αναπτύξουν πρότυπα που ευθυγραμμίζονται με «κοινές αξίες και συμφέροντα» και «να προστατεύσουν τη δημοκρατία και να υποστηρίξουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες».

(από euractiv.gr)