Τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία στην Κίνα επιβάρυναν το κλίμα, καθώς οι προοπτικές για τη ζήτηση εμπορευμάτων εξασθενούν. Τα βασικά μέταλλα σημείωσαν πτώση αφού τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία ενέτειναν τους φόβους για έλλειψη ζήτησης. Το ΑΕΠ της Κίνας το β' τρίμηνο αυξήθηκε κατά 6,3% σε ετήσια βάση, χάνοντας τις προσδοκίες και θέτοντας προκλήσεις για την ανάπτυξη κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

 Μεγαλύτερη ανησυχία για τις αγορές μετάλλων προκάλεσαν οι επενδύσεις σε ακίνητα, οι οποίες υποχώρησαν κατά 7,9% σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο του 2023. Η μείωση αυτή ήταν υψηλότερη από το ποσοστό 7,2% της περιόδου Ιανουαρίου-Μαΐου. Αυτό προκάλεσε ένα κύμα πωλήσεων σε ολόκληρο τον τομέα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιδηρομετάλλευμα δέχθηκαν επίσης πιέσεις από τα ζητήματα στον τομέα των ακινήτων. Το κλίμα είχε ήδη αποδυναμωθεί μετά τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το Σαββατοκύριακο και έδειξαν ότι οι τιμές των νέων κατοικιών σε 70 κινεζικές πόλεις υποχώρησαν τον περασμένο μήνα. Ωστόσο, υπήρχαν κάποιες θετικές ενδείξεις. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 4,4% τον Ιούνιο, από 3,5% τον Μάιο.

Οι επενδύσεις πάγιου ενεργητικού αυξήθηκαν κατά 3,8% το πρώτο εξάμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες της αγοράς. Τα χαμηλά αποθέματα είναι επίσης πιθανό να περιορίσουν την πτωτική πλευρά των όποιων πωλήσεων. Τα αποθέματα αλουμινίου στο LME υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 11 Απριλίου, με μεγάλες μειώσεις στην Ασία. Τα αποθέματα χαλκού έχουν μειωθεί σχεδόν 25% αυτόν τον μήνα και βρίσκονται ακριβώς πάνω από το χαμηλό 18 ετών.

Ο χρυσός παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητος, καθώς οι έμποροι αναμένουν περισσότερα οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ για να λάβουν οδηγίες σχετικά με την επόμενη κίνηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ όσον αφορά τα επιτόκια. Το ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ και οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων είχαν επιβαρύνει τη ζήτηση των επενδυτών στις πρώτες συναλλαγές. Ωστόσο, ανέκτησε αυτές τις απώλειες μέχρι το κλείσιμο, εν μέσω προσδοκιών για περαιτέρω αδύναμα οικονομικά στοιχεία που θα δώσουν στη Fed κάποιο περιθώριο να αναστείλει περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχώρησαν επίσης μετά τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία στην Κίνα. Η επανέναρξη της λιβυκής παραγωγής επιδείνωσε αυτή την κίνηση, αφού διαδηλωτές επηρέασαν την παραγωγή στο πετρελαϊκό πεδίο El Feel της Λιβύης την περασμένη εβδομάδα. Αυτό έρχεται εν μέσω ενδείξεων ότι η αγορά τελικά σφίγγει, με τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία να μειώνουν αμφότερες τις εξαγωγές. Τα στοιχεία παρακολούθησης πλοίων έδειξαν ότι οι αποστολές ρωσικού αργού μειώθηκαν κατά 25% τις τέσσερις εβδομάδες έως τις 9 Ιουλίου. Η Σαουδική Αραβία αύξησε πρόσφατα τις επίσημες τιμές πώλησής της εν μέσω στενότερης προσφοράς. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 400kb/d το πρώτο εξάμηνο του Ιουλίου, καθώς μειώνει την παραγωγή κατά 1mb/d.

Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο ξεκίνησε την εβδομάδα υπό πίεση εν μέσω της προοπτικής μεγαλύτερης προσφοράς. Η ολοκλήρωση της μείζονος συντήρησης στις επιχειρήσεις της Νορβηγίας αναμένεται να οδηγήσει σε βελτίωση των ροών τις επόμενες ημέρες, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ισορροπίας της αγοράς ελλείψει της ρωσικής προσφοράς.

Ο ΙΕΑ προειδοποίησε ότι η Ευρώπη θα μπορούσε ακόμη να έχει έναν πολύ δύσκολο χειμώνα εάν η Ρωσία διακόψει αυτές τις εναπομείνασες ροές. Ακόμη και αν οι χώροι αποθήκευσης φυσικού αερίου γεμίσουν κοντά στο 100% πριν από τον Οκτώβριο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση για την αποφυγή περαιτέρω εντάσεων στην αγορά.

Τέλος, το LNG της Βόρειας Ασίας σημείωσε άνοδο, καθώς οι αγοραστές συνεχίζουν να αποφεύγουν την αγορά spot. Ωστόσο, η ζήτηση για μακροπρόθεσμα συμβόλαια παραμένει ισχυρή.Το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας υπέγραψε επικεφαλής συμφωνία με την TotalEnergies για μακροπρόθεσμη πώληση LNG.