Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα δανείσει 300 εκατ. ευρώ (336,88 εκατ. δολάρια ΗΠΑ) στην Banco Santander (Brasil), το βραζιλιάνικο υποκατάστημα της ισπανικής τράπεζας Santander, για την κατασκευή 600MWp ηλιακής ενέργειας μικρής κλίμακας στη Βραζιλία. Η Banco Santander θα χρησιμοποιήσει την επένδυση για να χρηματοδοτήσει την εγκατάσταση αυτού που η ΕΤΕπ

αποκαλεί "μια σειρά ηλιακών έργων μικρής κλίμακας αυτοκατανάλωσης", τα οποία θα εγκατασταθούν σε σπίτια "και σε εγκαταστάσεις μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων".

Αν και η Banco Santander δεν έδωσε πιο συγκεκριμένες λεπτομέρειες, το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή προέρχεται από μια διαηπειρωτική συνεργασία είναι σημαντικό. Πρόκειται για την τελευταία επένδυση που προέρχεται από την Παγκόσμια Πύλη της Επιτροπής της ΕΕ, ένα σχέδιο για επενδύσεις στους τομείς της ψηφιακής τεχνολογίας, της ενέργειας και των μεταφορών σε όλο τον κόσμο.

Η ΕΕ έχει ήδη επενδύσει σε ορισμένα άλλα ηλιακά έργα μέσω της πύλης, όπως μια φωτοβολταϊκή μονάδα 85MW στη Ναμίμπια και μια φωτοβολταϊκή μονάδα 19MW στον Νίγηρα. Η Επιτροπή της ΕΕ σχεδιάζει να επενδύσει 300 δισεκατομμύρια ευρώ σε τέτοια έργα μεταξύ 2021 και 2027, και οι επιτυχείς επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας ειδικότερα θα βοηθήσουν τις χώρες του μπλοκ να επιτύχουν τους στόχους καθαρής ενέργειας που καθορίζονται στη συμφωνία του Παρισιού.