Η Πολωνική Κυβέρνηση Αγοράζει Περιουσιακά Στοιχεία Άνθρακα για να Επιταχύνει τη Μετάβαση

Η Πολωνική Κυβέρνηση Αγοράζει Περιουσιακά Στοιχεία Άνθρακα για να Επιταχύνει τη Μετάβαση
energia.gr
Τρι, 18 Ιουλίου 2023 - 12:09

Οι πολωνικές κρατικά ελεγχόμενες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας PGE, Enea, Tauron και Energa έλαβαν προσφορές από το κρατικό ταμείο για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης αναμόρφωσης του ενεργειακού τομέα. Το υπουργείο Οικονομικών προσέφερε 849 εκατομμύρια ζλότι (191.5 εκατ. ευρώ) για τη μονάδα εξόρυξης

και παραγωγής της PGE, 2,48 δισεκατομμύρια ζλότυ για τη μονάδα Wytwarzanie της Enea και 632 εκατομμύρια ζλότυ για τη μονάδα Polaniec, και 153 εκατομμύρια ζλότυ για τη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Ostroleka της Energa.

Η προσφορά για τη μονάδα Tauron Wytwarzanie ήταν συμβολικά 1 ζλότι μαζί με την αποπληρωμή μέρους του χρέους της εταιρείας.

Η Πολωνία σχεδιάζει να αποσχίσει τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα των κρατικών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας σε μια νέα κρατική εταιρεία, τη NABE, διευκολύνοντας τη Βαρσοβία να επικεντρωθεί στην πράσινη ενέργεια, καθώς πολλές τράπεζες αποφεύγουν τη χρηματοδότηση εταιρειών που εξαρτώνται από τον άνθρακα.

Η κίνηση αυτή αποτελεί βασικό βήμα σε μια διαδικασία που επρόκειτο να ολοκληρωθεί πέρυσι, αλλά η οποία καθυστέρησε εν μέσω διαπραγματεύσεων με τα συνδικάτα και του due diligence.