Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να πείσει τη διστακτική Γαλλία ότι τα πλεονεκτήματα της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-Mercosur -η οποία συζητείται στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-CELAC- είναι αξιόλογα, δήλωσε στη EURACTIV η Φραντσίσκα Μπράντνερ, κοινοβουλευτική υφυπουργός αρμόδια για το εμπόριο στο υπουργείο Οικονομίας, σε συνέντευξή της.

Οι συνομιλίες μεταξύ της ΕΕ και του νοτιοαμερικανικού μπλοκ Mercosur διεξάγονται τα τελευταία 20 χρόνια και κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία το 2019. Ωστόσο, χωρίς ακόμη να έχει υπογραφεί ή εγκριθεί το τελικό κείμενο, παρά την υπόσχεση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να οριστικοποιήσει τη συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους, η Γαλλία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία ζητούν πρόσθετες εγγυήσεις, ιδίως όσον αφορά το περιβάλλον.

«Με τις χώρες της Mercosur, είναι πολύ σημαντικό να δημιουργήσουμε μια συμφωνία που προστατεύει το κλίμα και προωθεί το εμπόριο μεταξύ μας», δήλωσε η Μπράντνερ (Πράσινοι) στη EURACTIV.

Οι φόβοι ότι οι αυξημένες εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από τη Βραζιλία στην Ευρώπη θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αποψίλωση των τροπικών δασών βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης, καθώς οι ηγέτες της ΕΕ, της Λατινικής Αμερικής και της Νότιας Αμερικής έχουν συγκεντρωθεί για τη διήμερη σύνοδο κορυφής ΕΕ-CELAC από τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Στο παρόν στάδιο των διαπραγματεύσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να διαπραγματευτεί ένα πρόσθετο κείμενο με διατάξεις για την προστασία των τροπικών δασών και περιμένει από τις χώρες της Mercosur να παρουσιάσουν την αντιπρότασή τους – η οποία καθυστερεί λόγω εσωτερικών διαφωνιών.

«Ειδικότερα, θέλουμε να αγκυρώσουμε την προστασία των δασών, δηλαδή την προστασία των αρχέγονων δασών, μέσω της συμφωνίας. Το εμπόριο δεν πρέπει να υπονομεύει την προστασία του κλίματος, αλλά να την ενισχύει», συνέχισε η Μπράντνερ.

Για το σκοπό αυτό, όμως, το πρόσθετο κείμενο πρέπει να περιλαμβάνει δεσμευτικούς κανόνες για τα τροπικά δάση.

euractiv.gr

Αν και η νοτιοαμερικανική πλευρά αναμένεται ακόμη να υποβάλει αντιπρόταση σχετικά με τη διατύπωση του κειμένου, «η ίδια η συμφωνία δεν θα ανοίξει εκ νέου».

«Η Επιτροπή της ΕΕ εργάζεται για τον καλύτερο τρόπο ώστε οι βελτιώσεις να καταστούν τελικά νομικά δεσμευτικές», πρόσθεσε.

Συζήτηση στη Γαλλία

Η συμφωνία ΕΕ-Mercosur είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη στη Γαλλία, καθώς αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις από περιβαλλοντολόγους και εκπροσώπους της εγχώριας γεωργίας.

Σε πρόσφατο ψήφισμά της, η γαλλική Εθνοσυνέλευση ζήτησε την προσθήκη των λεγόμενων «ρητρών καθρέφτη» στη συμφωνία, σύμφωνα με τις οποίες οι εισαγωγές στην Ευρώπη θα υπόκεινται στα ίδια περιβαλλοντικά και διατροφικά πρότυπα με την εγχώρια παραγωγή.

Ωστόσο, μια τέτοια παρέμβαση στα εθνικά περιβαλλοντικά πρότυπα δεν θα πρέπει να επιτραπεί στη Βραζιλία.

Ο πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα έφτασε μάλιστα στο σημείο να κατηγορήσει τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για «προστατευτισμό» υπέρ της εγχώριας γεωργίας.

Ως εκ τούτου, το πρόσθετο κείμενο θα πρέπει επίσης να πείσει τη γαλλική κυβέρνηση να εγκρίνει τη συμφωνία.

«Ελπίζω, φυσικά, ότι στο τέλος θα έχουμε και τη φωνή της Γαλλίας σε αυτό», δήλωσε η Μπράντνερ.

Ευρεία υποστήριξη στη Γερμανία

Στη Γερμανία, η συμφωνία ΕΕ-Mercosur τυγχάνει ευρείας υποστήριξης, κυρίως από τους βιομηχανικούς κλάδους με εξαγωγικό προσανατολισμό, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και η μηχανολογία.

Σε συζήτηση στην Μπούντεσταγκ, εκπρόσωποι του τριμερούς συνασπισμού και του συντηρητικού CDU/CSU τάχθηκαν υπέρ της συμφωνίας, με το CDU/CSU να κατηγορεί τους συγκυβερνώντες Πράσινους ότι καθυστερούν τη σύναψη με τα αιτήματά τους.

«Με μια κατάσταση διαπραγματεύσεων μετά από 20 χρόνια, θα έπρεπε να πάρουμε ακόμα το χρόνο για να γίνει κάτι σωστό εδώ», δήλωσε η Μπράντνερ απαντώντας στην κριτική.

Η Μπράντνερ επιρρίπτει την ευθύνη για την καθυστέρηση στην κοινοβουλευτική ομάδα CDU/CSU. Σύμφωνα με την ίδια, οι προηγούμενες θέσεις του κόμματός της, που απέρριπτε τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου TTIP με τις ΗΠΑ και CETA με τον Καναδά, δεν έρχονται σε αντίθεση με τη σημερινή θέση του κόμματός της.

«Κατηγόρησα την προηγούμενη κυβέρνηση ότι δεν κατάφερε και δεν προσπάθησε καν να σκεφτεί και να συμβιβάσει το εμπόριο και την προστασία του κλίματος. Έπαιξε και τα δύο εναντίον του άλλου», δήλωσε η Μπράντνερ στη EURACTIV. «Και αυτό είναι κρίμα. Χωρίς αυτό, θα μπορούσαμε να είχαμε δρομολογήσει καλές εμπορικές συμφωνίες πολύ νωρίτερα», πρόσθεσε.

Χωρίς συμφωνίες για την προστασία του κλίματος, για παράδειγμα, οι εμπορικές συμφωνίες «δεν θα μπορούσαν πλέον να διαθέτουν πλειοψηφία στην ΕΕ», τόνισε.

«Δεν μπορούμε να εργαστούμε εδώ με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας για να εξοικονομήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο CO2 για να επιτρέψουμε εισαγωγές με ένταση CO2 και να καταστρέψουμε το κλίμα αλλού», πρόσθεσε η Μπράντνερ.

«Μια τέτοια πολιτική δεν θα είχε πραγματικά κανένα νόημα. Αυτό δεν είναι μόνο ζήτημα πλειοψηφιών αλλά και ειλικρινούς πολιτικής. Και γι’ αυτό έχουμε ευθύνη εκεί», πρόσθεσε.

Ηρεμία στις διαπραγματεύσεις

Την ίδια στιγμή, η Μπράντνερ είναι ήρεμη για τις τρέχουσες καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις.

«Έχουμε πάντα εντατικές διαπραγματεύσεις  εντός του συνασπισμού στη Γερμανία», τόνισε.

«Γνωρίζω ότι δεν είναι εύκολη η εσωτερική πολιτική κατάσταση για τη βραζιλιάνικη πλευρά να βρει θέση. Η Αργεντινή βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο αυτή τη στιγμή. Ποια είμαι εγώ για να κατηγορήσω τους άλλους ότι είναι πολύ αργοί; Αυτό δεν είναι σωστό», πρόσθεσε.

Η Μπράντνερ εξέφρασε επίσης την ελπίδα της για την ανάληψη της εξάμηνης προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Ισπανία, ιδίως καθώς η χώρα συγκαταλέγεται στους υποστηρικτές της συμφωνίας.

Η ισπανική προεδρία του Συμβουλίου θα μπορούσε να φέρει «νέα δυναμική», ώστε «να υπάρξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να δοθεί και πάλι πολιτικό βάρος σε αυτές τις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε η Μπράντνερ.