Μια νέα έκθεση αναφέρει ότι οι διατάξεις τεχνικής και επαγγελματικής κατάρτισης του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να αναθεωρηθούν πλήρως για να μπορέσει η χώρα να ανταποκριθεί στις καθαρές μηδενικές υποχρεώσεις της. Η έκθεση Skills for a Jobs Transition του Future Energy Skills Programme, της οποίας ηγούνται από κοινού ο CEO της Centrica Chris O'Shea και ο Gary Smith, Γενικός Γραμματέας της GMB, παρέχει ένα σχέδιο 50 σημείων

που έχει σχεδιαστεί για να δημιουργήσει τις δεξιότητες και τις σταδιοδρομίες που χρειάζεται το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς επιταχύνει προς την ενεργειακή ανεξαρτησία, εξασφαλίζοντας παράλληλα μια δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς μετάβαση για το σημερινό εργατικό δυναμικό.

Η έκθεση εκπονήθηκε με παρατηρήσεις που συγκεντρώθηκαν από μέρη όπως η Επιτροπή Κλιματικής Αλλαγής, η National Grid, η Energy Systems Catapult, η JCB, η Rolls-Royce και η Ένωση Κολλεγίων.
Το έγγραφο ζητεί ένα κατάλληλα χρηματοδοτούμενο και πιο ευέλικτο εκπαιδευτικό σύστημα που θα επιτρέψει την ανάπτυξη νέων προσόντων γύρω από τις αναδυόμενες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και ορίζει την ανάγκη αποστιγματισμού της επαγγελματικής κατάρτισης - ιδίως της μαθητείας - για τη βελτίωση του καθεστώτος των πράσινων δεξιοτήτων.

Η έκθεση υποστηρίζει ότι η πορεία προς το καθαρό μηδέν απαιτεί μια δίκαιη μετάβαση στην απασχόληση, κατά την οποία δεν θα χαθούν θέσεις εργασίας αλλά θα επαναχρησιμοποιηθούν ή θα επανακατάρτιση.

Το Πρόγραμμα για τις μελλοντικές ενεργειακές δεξιότητες ζητεί επίσης σαφέστερη κυβερνητική στρατηγική για το υδρογόνο, την οικιακή θέρμανση, τη μικρή πυρηνική ενέργεια και τη δέσμευση, αξιοποίηση και αποθήκευση του άνθρακα.