Πολλοί έχουν «προβλέψει» κατά καιρούς την οικονομική κατάρρευση της Τουρκίας. Ουδέποτε οι εκτιμήσεις τους επιβεβαιώθηκαν. Και τούτο, διότι στον δυτικό κόσμο έχει επικρατήσει η ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη, ότι η πολιτική υποτάσσεται στην οικονομία. Ο Ταγίπ Ερντογάν αποδεικνύει όμως ότι και η διαχείριση της οικονομίας είναι πολιτική

Όπως μάς πληροφορεί ρεπορτάζ της «Εστίας», τώρα, με την μεσολάβηση του Προέδρου Μπάιντεν, η Τουρκία εξασφαλίζει πιστωτική γραμμή 11- 13 δις δολλαρίων.

Είναι ένα από τα ανταλλάγματα που λαμβάνει η Τουρκία, προκειμένου να άρει το βέτο της για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ταυτοχρόνως εξασφάλισε την αποδέσμευση των σύγχρονων μαχητικών F-16V και τις συλλογές εκσυγχρονισμού παλαιότερων αεροσκαφών.

Ίσως να υπάρχουν ανταλλάγματα που έχουν να κάνουν με το status της Τουρκίας ως περιφερειακής δυνάμεως, αλλά αυτά δεν έχουν ακόμη δει το φως της δημοσιότητας. Το αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι χάρις στους πολιτικούς ελιγμούς του, ο Ερντογάν εξασφάλισε την προαναφερθείσα πιστωτική γραμμή, χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς ανάληψη υποχρεώσεων και χωρίς μνημόνια. Απλώς χάρης στην πολιτική διαχείριση της οικονομίας και την εκμετάλλευση της ευκαιρίας που του εδόθη, με το ζήτημα της αιτήσεως της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι – όπως είχε γράψει η «Εστία» το περασμένο Σάββατο – ο βραβευμένος με Πούλιτζερ Αμερικανός δημοσιογράφος Σέυμουρ Χέρς αποκάλυψε το σχετικό παρασκήνιο. Ανέφερε σχετικώς : « Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι θα δημιουργηθεί μία πιστωτική γραμμή 11 – 13 δισεκατομμυρίων δολλαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμεία για την Τουρκία», η οποία αντιμετωπίζει αυξανόμενες οικονομικές δυσκολίες. Σε αντάλλαγμα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεφώνησε να εγκαταλείψει τις αντιρρήσεις του για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο δημοσιογράφος υπενθυμίζει ότι η Τουρκία, που παλεύει εδώ και χρόνια με τις συνέπειες της υποτιμήσεως της λίρας, έχει αναλάβει επίσης το μεγάλο εγχείρημα της ανοικοδομήσεως των περιοχών της χώρας που κατεστράφησαν από τους σεισμούς του περασμένου Φεβρουαρίου.

Εμείς θα υπενθυμίσουμε πως όταν η Ελλάς είχε ευρεθεί σε αντίστοιχη κατάσταση, ο τότε Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προέβαινε σε «δραματικές» πλην μάταιες ανακοινώσεις από το Καστελλόριζο. Με αποτέλεσμα, σκληρή εποπτεία και μνημόνια, τις επιπτώσεις των οποίων η χώρα ακόμη τις πληρώνει.