Γερμανία: ΒΡ και TotalEnergies Επικρατούν σε Διαγωνισμό για Υπεράκτια Αιολικά με Προσφορές 12,6 Δις Ευρώ

Γερμανία: ΒΡ και TotalEnergies Επικρατούν σε Διαγωνισμό για Υπεράκτια Αιολικά με Προσφορές 12,6 Δις Ευρώ
energia.gr
Τετ, 19 Ιουλίου 2023 - 17:56

Οι BP και TotalEnergies, εταιρείες – κολοσσοί στους κλάδους του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, θα καταβάλουν συνολικά 12,6 δις ευρώ στις γερμανικές αρχές για τα δικαιώματα κατασκευής αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 7 GW σε τέσσερις τοποθεσίες στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική Θάλασσα. Οι δύο εταιρείες κέρδισαν από δύο γύρους προσφορών η καθεμία στους μειοδοτικούς διαγωνισμούς για μονάδες υπεράκτιας αιολικής ενέργειας

Οι επιτυχόντες έχουν πλέον το δικαίωμα να διεξαγάγουν διαδικασίες έγκρισης σχεδιασμού για την κατασκευή και λειτουργία υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων στις απονεμειθείσες τοποθεσίες και τις συνδέσεις στο δίκτυο. «Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την ελκυστικότητα της επένδυσης στην υπεράκτια αιολική ενέργεια στη Γερμανία. Ο ανταγωνισμός στην υπεράκτια αιολική ενέργεια δεν είχε υπάρξει ποτέ τόσο υψηλός. Τα αποτελέσματα είναι ένα βασικό βήμα προς την επίτευξη του στόχου της επέκτασης της υπεράκτιας αιολικής ισχύος στα 30 GW έως το 2030», δήλωσε ο Klaus Müller, Πρόεδρος του Bundesnetzagentur (Ομοσπονδιακός Οργανισμός Δικτύων), που είναι ο αρμόδιος ρυθμιστικός φορέας.

Οι δύο εταιρείες δήλωσαν ότι οι επενδύσεις θα στηρίξουν τις στρατηγικές τους να μετατραπούν σε ολοκληρωμένες εταιρείες ενέργειας Αυτό σημαίνει ότι για τη BP άνοιξε το δρόμο για τις πρώτες της επενδύσεις στην αιολική ενέργεια στην ηπειρωτική Ευρώπη. Επίσης, με την επένδυση αυτή η TotalEnergies θα κατασκευάσει τα πρώτα αιολικά έργα της στη Γερμανία.

Η BP σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται στα προγραμματισμένα αιολικά της πάρκα στη Γερμανία, συνολικής ισχύος 4 GW, στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου και βιοκαυσίμων, τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων και την απαλλαγή των διυλιστηρίων της από τον άνθρακα. Η TotalEnergies, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι θα εμπορευθεί η ίδια την παραγωγή από τα έργα αυτά, ισχύος 3 GW συνολικά, είτε πουλώντας την απευθείας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είτε συνάπτοντας συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) με τελικούς αγοραστές.

Σύμφωνα με την ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Γερμανίας, Bundesnetzagentur, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά δυναμική διαδικασία υποβολής προσφορών. Αυτό ήταν αναγκαίο επειδή πολλές προσφορές μηδενικών λεπτών ανά κιλοβατώρα είχαν υποβληθεί σε προηγούμενες δημοπρασίες, υποστήριξε. «Ο σκοπός μιας δυναμικής διαδικασίας υποβολής προσφορών είναι να διαφοροποιήσει τους πλειοδότες σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον όταν έχουν υποβληθεί πολλές μηδενικές προσφορές», εξήγησε η ρυθμιστική αρχή.

Συνολικά το 90% των εσόδων από τις δημοπρασίες θα διατεθεί για τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας

Η Bundesnetzagentur τόνισε ότι συνολικά το 90% των εσόδων από τις δημοπρασίες θα διατεθεί για τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές και ότι ένα άλλο 5% θα δεσμευθεί για τη διατήρηση της θαλάσσιας φύσης και την προώθηση της βιώσιμης αλιείας. Οι εισφορές για τη βιώσιμη θαλάσσια διατήρηση από καθεμία από τις επιτυχείς προσφορές πρέπει να καταβληθούν στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό εντός ενός έτους.

«Οι εισφορές για τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να καταβάλλονται σε ίσες ετήσιες δόσεις στους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς (ΔΣΜ) που είναι αρμόδιοι για τη σύνδεση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων για μια περίοδο 20 ετών, αρχής γενομένης από τη στιγμή που ένα αιολικό πάρκο τεθεί σε λειτουργία από το 2030 και μετά», εξήγησε η ρυθμιστική αρχή.

Σύμφωνα με την BP, οι αρχικές πληρωμές, συνολικού ύψους 678 εκατ. ευρώ, που ισοδυναμούν με το 10% των ποσών της προσφοράς, θα καταβληθούν έως τον Ιούλιο του 2024. Το υπόλοιπο 90% θα καταβληθεί σε μια περίοδο 20 ετών, όταν τα έργα τεθούν σε λειτουργία μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Η TotalEnergies δήλωσε ότι θα καταβάλει στη γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση 582 εκατομμύρια ευρώ για τη διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την προώθηση της φιλικής προς το περιβάλλον αλιείας. Θα καταβάλλεται επίσης ετήσια συνεισφορά στους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που είναι επιφορτισμένοι με τη σύνδεση των έργων σε διάστημα 20 ετών από την έναρξη λειτουργίας των εγκαταστάσεων, πρόσθεσε η εταιρεία.

Από τη μεριά της, η BP θα ηγηθεί της ανάπτυξης, της κατασκευής και της λειτουργίας των υπεράκτιων αιολικών έργων σταθερού πυθμένα, με στόχο τη σύνδεση στο δίκτυο μέχρι το τέλος του 2030. Το χαρτοφυλάκιό της στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών ανέρχεται πλέον παγκοσμίως συνολικά σε 9,2 GW.

Όσον αφορά την TotalEnergies, το επόμενο βήμα θα είναι η εκπόνηση των μελετών που απαιτούνται για την απόκτηση περιβαλλοντικών αδειών και η πραγματοποίηση τεχνικών αναλύσεων στις τοποθεσίες. Σχεδιάζει να λάβει επενδυτικές αποφάσεις το 2027 και να θέσει σε λειτουργία τα υπεράκτια αιολικά πάρκα μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Η εταιρεία αναπτύσσει ένα χαρτοφυλάκιο υπεράκτιων αιολικών έργων ισχύος άνω των 13 GW.

ΒΡ: Υπολογίζει Αποδόσεις 6 έως 8% για τα Υπεράκτια Αιολικά στη Γερμανία

Η Anja-Isabel Dotzenrath, εκτελεστική αντιπρόεδρος της BP, αρμόδια για το φυσικό αέριο και την ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα, δήλωσε ότι τα συγκλεκριμένα έργα αποτελούν τεράστιο ορόσημο για τα σχέδια της εταιρείας για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα στη Γερμανία και αντικατοπτρίζουν ισχυρά την ευρύτερη στρατηγική της.

«Η ανανεώσιμη ενέργεια που στοχεύουμε να παράγουμε θα στηρίξει τη σημαντική ζήτηση που περιμένουμε για πράσινη ηλεκτρική ενέργεια στις δραστηριότητές μας στη Γερμανία, μέσα από μια ολόκληρη σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής πράσινου υδρογόνου και βιοκαυσίμων, την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης και την απανθρακοποίηση των διυλιστηρίων», όπως τόνισε.

Η BP δήλωσε ότι αναμένει αποδόσεις από τα προγραμματισμένα αιολικά πάρκα στη Γερμανία κυμανθεί από 6% έως 8%.

Σύμφωνα με τον Patrick Pouyanné, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της TotalEnergies, η είσοδος της εταιρείας στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, αποτελεί ένα βασικό βήμα στην υλοποίηση της στρατηγικής της εταιρείας να καταστεί ένας ολοκληρωμένος κερδοφόρος παίκτης στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.