Η ενεργειακή διασύνδεση Ηνωμένου Βασιλείου- Γερμανίας βρίσκεται σε φάση υλοποίησης. Η κατασκευή του έργου NeuConnect ισχύος 1400MW είναι σε εξέλιξη και θα συνδέσει για πρώτη φορά δύο από τις μεγαλύτερες ενεργειακές αγορές της Ευρώπης. Ο εργολάβος καλωδίωσης του NeuConnect, η Prysmian, αρχίζει τις εργασίες οριζόντιας κατευθυνόμενης γεώτρησης (HDD) στην περιοχή Isle of Grain στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι εργασίες HDD θα επιτρέψουν τη μεταφορά των υποθαλάσσιων καλωδίων στην ξηρά και επιλέχθηκαν για την τοποθεσία στο Ηνωμένο Βασίλειο για να συμβάλουν στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στην επιφάνεια και στο τοπικό περιβάλλον.

Λίγο πιο εσωτερικά από τις εργασίες HDD στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο εργολάβος της NeuConnect, η Siemens Energy, έχει επίσης ξεκινήσει τώρα τις εργασίες σε λίμνες απορρόφησης και την κατασκευή ενός κύριου δρόμου πρόσβασης που θα συνδέει το νέο σταθμό μετατροπής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κατασκευή του σταθμού μετατροπής στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αρχίσει το επόμενο έτος.

Παράλληλα με τα χερσαία έργα, διεξάγονται τώρα εργασίες έρευνας "προ-εγκατάστασης" σε ανοικτή θάλασσα για την προετοιμασία της διαδρομής των υποθαλάσσιων καλωδίων που θα εγκατασταθούν στο μέλλον.

Η πρώτη φάση της εγκατάστασης υποθαλάσσιων καλωδίων θα ξεκινήσει το επόμενο έτος.

Με επικεφαλής τους παγκόσμιους επενδυτές Meridiam, Allianz Capital Partners, Kansai Electric Power και TEPCO, το NeuConnect αναμένεται να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους διασυνδετήριους αγωγούς στον κόσμο.

Περίπου 725 χιλιόμετρα χερσαίων και υποθαλάσσιων καλωδίων θα σχηματίσουν έναν "αόρατο ενεργειακό διάδρομο" μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας, επιτρέποντας τη ροή ηλεκτρικής ενέργειας προς κάθε κατεύθυνση, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και ανθεκτικότητας, ενώ παράλληλα θα βοηθήσει στην ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στις δύο χώρες.

Ο νέος σταθμός μετατροπής στο Isle of Grain στο Κεντ θα συνδεθεί με την περιοχή Wilhelmshaven στην Κάτω Σαξονία, στη βόρεια Γερμανία, μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων που θα διέρχονται από βρετανικά, ολλανδικά και γερμανικά ύδατα.

Το NeuConnect αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία έως το 2028.