Συνεχίζεται η Πτώση των Τιμών στο Ευρωπαϊκό Φ. Αέριο-Πιο "Bearish" οι Eπενδυτές, Aυξάνεται το Σορτάρισμα

Συνεχίζεται η Πτώση των Τιμών στο Ευρωπαϊκό Φ. Αέριο-Πιο Bearish οι Eπενδυτές, Aυξάνεται το Σορτάρισμα
energia.gr
Πεμ, 20 Ιουλίου 2023 - 12:07

Υποχωρούν οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου καθώς η ανάκαμψη των ροών από τη Νορβηγία μείωσε τις ανησυχίες για την προσφορά, με τους επενδυτές να γίνονται και πάλι πιο "bearish", όπως σημειώνει το Bloomberg. Το TTF παράδοσης επόμενου μήνα υποχώρησε έως και 6,2% με τις νορβηγικές ροές να αυξάνονται ξανά στα επίπεδα του Απριλίου.

Σήμερα σημειώνει πτώση 1,6% χαμηλότερα στα 26,510 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Οι αποστολές από τη σκανδιναβική χώρα, τον κορυφαίο πάροχο φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ανέκαμψαν πρόσφατα μετά τον τερματισμό των εποχικών εργασιών σε μεγάλες εγκαταστάσεις. Σε συνδυασμό με τα υψηλότερα από το κανονικό αποθέματα καυσίμων και τη σχετικά υποτονική βιομηχανική ζήτηση, αυτό προσθέτει μια αίσθηση ασφάλειας στην αγορά.

Προσθέτοντας στα σημάδια της πτωτικής τάσης, οι short θέσεις των επενδυτικών funds στο ολλανδικό φυσικό αέριο αυξήθηκαν μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας για πρώτη φορά εδώ και πάνω από ένα μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την Τετάρτη ο διαχειριστής της αγοράς, η Intercontinental Exchange Inc.

Στις αρχές Ιουνίου, το ενδιαφέρον για θέσεις short έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο του τρέχοντος έτους, αλλά αργότερα πολλοί επενδυτές αναγκάστηκαν να κλείσουν τις θέσεις τους μετά τις παρατεταμένες διακοπές στη Νορβηγία που τροφοδότησαν απότομες εκτοξεύσεις των τιμών μετά από μήνες σχετικής ηρεμίας.

Παρόλα αυτά, οι traders παραμένουν σε εγρήγορση, συνεχίζοντας να αντιδρούν στις ειδήσεις σχετικά με τις μη προγραμματισμένες περικοπές της προσφοράς, τις αυξήσεις στη χρήση του φυσικού αερίου και τον παγκόσμιο ανταγωνισμό για το καύσιμο. Περισσότερες εποχικές εργασίες έχουν προγραμματιστεί στη Νορβηγία τον επόμενο μήνα.

Επιπλέον, η πρωτοφανής ζέστη συνεχίζει να καλύπτει τα νότια τμήματα της ηπείρου, απειλώντας κρίσιμες υποδομές και ενισχύοντας τις ενεργειακές ανάγκες για ψύξη. Οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις του καύσωνα στην αγορά, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για τον καιρό τον Αύγουστο, προκάλεσαν αύξηση των τιμών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

 capital.gr