Τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Βρετανίας και της Δανίας πέτυχαν ένα σημαντικό ορόσημο, καθώς τοποθετήθηκε και συνδέθηκε το τελικό μήκος του διασυνδετήριου αγωγού Viking Link μήκους 765 χιλιομέτρων (475 μιλίων). Αυτό σηματοδοτεί την πρώτη συνεχή φυσική σύνδεση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Δανίας, επιτρέποντας στις δύο χώρες να μοιράζονται πράσινη ηλεκτρική ενέργεια και να τροφοδοτούν έως και 1,4 εκατομμύρια σπίτια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Ο διασυνδετήριος αγωγός Viking Link, μια κοινοπραξία μεταξύ της National Grid και της δανικής εταιρείας διαχείρισης συστημάτων Energinet, είναι ένα έργο ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων λιρών (2 δισεκατομμυρίων ευρώ).

Με την ολοκλήρωσή του αργότερα φέτος, θα γίνει η μεγαλύτερη χερσαία και υποθαλάσσια διασύνδεση στον κόσμο. Το υποθαλάσσιο καλώδιο υψηλής τάσης συνδέει το Bicker Fen στο Lincolnshire του Ηνωμένου Βασιλείου με την Γιουτλάνδη στη Δανία.

Η Rebecca Sedler, διευθύνουσα σύμβουλος της Interconnectors, δήλωσε: "Η Δανία είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές χώρες της Ευρώπης: "Αυτή είναι μια φανταστική στιγμή για το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δανία και ένα σημαντικό ορόσημο για το έργο παγκόσμιο ρεκόρ, καθώς ενώνουμε για πρώτη φορά τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας των δύο χωρών μας.

"Οι διασυνδέσεις αποφέρουν τεράστια οφέλη στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς λειτουργούν ως υπεραυτοκινητόδρομοι καθαρής ενέργειας, επιτρέποντάς μας να μεταφέρουμε το πλεόνασμα πράσινης ενέργειας από εκεί που παράγεται σε εκείνο που χρειάζεται περισσότερο. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να εισάγουμε φθηνότερη και καθαρότερη ενέργεια από τους γείτονές μας όταν τη χρειαζόμαστε, και το αντίστροφο".