Γκόα: Ο Πρώτος Διάλογος Υψηλού Επιπέδου COP28 και IEA για την οικοδόμηση της Ενεργειακής Μετάβασης

Γκόα: Ο Πρώτος Διάλογος Υψηλού Επιπέδου COP28 και IEA για την οικοδόμηση της Ενεργειακής Μετάβασης
energia.gr
Σαβ, 22 Ιουλίου 2023 - 20:27

Η Προεδρία της COP28, την οποία σήμερα ασκούν τα ΗΑΕ, και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) συγκάλεσαν τον πρώτο από μια σειρά διαλόγων υψηλού επιπέδου μέχρι τη διεξαγωγή του COP28, στις 30 Νοεμβρίου με 12 Δεκεμβρίου 2023 στο Ντουμπάι, ώστε να οικοδομηθεί η ενεργειακή μετάβαση, σε εναρμόνιση με την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου

 Η πρωτοβουλία διεξάγεται σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) και υποστηρίζεται από τη Σύμβαση Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC). Οι διάλογοι αποσκοπούν στην οικοδόμηση συναίνεσης σχετικά με μονοπάτια ενεργειακής μετάβασης συμβατά με την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου και τις συνθήκες που απαιτούνται για την επίτευξή τους, καθώς και την συγκυρία γύρω από τα ενεργειακά αποτελέσματα-στόχους για το COP28.

Οι συνεδριάσεις συμπροεδρεύονται από τον ορισθέντα Πρόεδρο της COP28, Δρ. Sultan Al Jaber και τον Δρ. Fatih Birol, Εκτελεστικό Διευθυντή του IEA.

Ο στόχος είναι να εμπλακούν οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στην ενεργειακή βιομηχανία για να παρέχουν μια ολιστική, σφαιρική άποψη του ενεργειακού συστήματος.Οι διάλογοι θα προετοιμάσουν το έδαφος για συγκεκριμένες δεσμεύσεις και εκκλήσεις για δράση στην Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για τη Δράση για το Κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στο COP28.

Η πρώτη σύνοδος πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 21 Ιουλίου, στο περιθώριο της 14ης Υπουργικής Διάσκεψης για την Καθαρή Ενέργεια, παράλληλα με την Υπουργική Σύνοδο της G20 Energy Transitions στην Γκόα της Ινδίας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι διαφόρων χωρών και εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα.Ο Δρ. Sultan Al Jaber, ο οποίος θα προεδρεύσει της COP28, δήλωσε σχετικά με την πρωτοβουλία: «Το COP28 αντιπροσωπεύει μια ευκαιρία ορόσημο για τον κόσμο να έρθει κοντά, να ενωθεί γύρω από αποφασιστική δράση και να οδηγήσει στην πρόοδο ώστε να κρατηθούν ζωντανοί οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού ζωντανοί και να διατηρηθεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στου 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Αυτό θα απαιτήσει συλλογική προσπάθεια και, επομένως, χρειαζόμαστε όλους στο τραπέζι – και αυτό περιλαμβάνει και την ενεργειακή βιομηχανία.Η οικοδόμηση ενός νέου ενεργειακού συστήματος μπορεί να συμβεί σε ταχύτητα και κλίμακα μόνο με από κοινού δράση τόσο στην πλευρά της προσφοράς όσο και της ζήτησης.

Αυτοί οι διάλογοι υψηλού επιπέδου φέρνουν για πρώτη φορά φορείς λήψης ενεργειακών αποφάσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα υπό το πλαίσιο ενός COP. Θα βοηθήσουν στον επανασχεδιασμό της σχέσης μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, των μεγαλύτερων παραγωγών ενέργειας και των μεγαλύτερων βιομηχανικών καταναλωτών. Αυτή είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες της Προεδρίας μου και θα είναι ένα κρίσιμο βήμα για την οικοδόμηση συναίνεσης σχετικά με το πώς θα έχουμε κατά τον καλύτερο τρόπο το ενεργειακό σύστημα του μέλλοντος». Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΔΟΕ, Δρ. Φατίχ Μπιρόλ, δήλωσε: «Ο ΙΕΑ έχει προτείνει ένα ολοκληρωμένο πακέτο ενέργειας που μπορεί να βοηθήσει στην επιτυχία του COP28.

Αυτό περιλαμβάνει τον τριπλασιασμό της παγκόσμιας δυναμικότητας ΑΠΕ, τον διπλασιασμό της προόδου στην ενεργειακή αποδοτικότητα, τον περιορισμό των εκπομπών από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, την ενίσχυση της χρηματοδότησης καθαρής ενέργειας για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, τον αναπροσανατολισμό των επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα σε καθαρή ενέργεια και τη μείωση της ζήτησης ορυκτών καυσίμων.Το σενάριο Καθαρών Μηδενικών Εκπομπών έως το 2050 του ΔΟΕ αναγνωρίζεται ευρέως ως το παγκόσμιο σημείο αναφοράς στις προσπάθειες να διατηρηθεί η επιτευξιμότητα του στόχου του 1,5C, επομένως είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαζόμαστε με την Προεδρία της COP28 για να οδηγήσουμε αυτούς τους σημαντικούς διεθνείς διαλόγους ώστε να προωθήσουμε ισχυρότερες φιλοδοξίες και εφαρμογή, κάτι που είναι επειγόντως αναγκαίο.

Κάθε ενδιαφερόμενος πρέπει να παίξει τον ρόλο του – συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι οποίοι πρέπει να θέσουν και να επιτύχουν επιθετικούς στόχους για τη μείωση των εκπομπών τους έως το 2030».Ο Francesco La Camera, Γενικός Διευθυντής της IRENA, δήλωσε, από την πλευρά του: «Η συλλογική μας υπόσχεση ήταν να εξασφαλίσουμε μια ύπαρξη ασφαλή για το κλίμα για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές.

Απλώς δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με σταδιακές αλλαγές. Δεν υπάρχει χρόνος ώστε ένα νέο ενεργειακό σύστημα να εξελιχθεί σταδιακά κατά τη διάρκεια των αιώνων, όπως συνέβη με το σύστημα που βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα. Η IRENA επικεντρώνεται στη μετάβαση στην ενέργεια που βασίζεται στις ΑΠΕ ως την πιο ρεαλιστική κλιματική λύση και ζητά τον τριπλασιασμό της ετήσιας αύξησης εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ ώστε να διατηρηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη εντός του στόχου των 1,5 C. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται η υπέρβαση συστημικών φραγμών σε υποδομές, πολιτικές και θεσμικές ρυθμίσεις τα επόμενα χρόνια.

Οι διάλογοι υψηλού επιπέδου θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της δυναμικής προς τους ενεργειακούς στόχους της COP28, οδηγώντας σε δραστικές πολιτικές και επενδυτικές αποφάσεις μέσω μιας κοινής κατανόησης».