Το τέταρτο πάρκο ηλιακής ενέργειας του Ισραήλ στο Ashalim στην έρημο Negev άρχισε να λειτουργεί και θα παρέχει ενέργεια σε χαμηλή τιμή ρεκόρ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Τετάρτη. Το πεδίο των φωτοβολταϊκών πάνελ θα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στην τιμή των 8 agorot ($ 2,2 σεντς) ανά κιλοβατώρα 

σημαντικά φθηνότερα από οποιαδήποτε άλλη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή ενέργεια στη χώρα. Το τιμολόγιο συγκρίνεται με την τιμή των 40 agorot ανά kWh στο πρώτο ηλιακό εργοστάσιο της Ashalim, το οποίο άρχισε να παράγει ενέργεια στα τέλη του 2017.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι η καθορισμένη τιμή είναι φθηνότερη από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση ρυπογόνων ορυκτών καυσίμων και χαμηλότερη από παρόμοια έργα σε όλο τον κόσμο. Σε κοινή δήλωσή τους, το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Ενέργειας και Υποδομών και η Αρχή Ηλεκτρισμού του Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι η κατασκευή στο τέταρτο ηλιακό εργοστάσιο στο Ασαλίμ ολοκληρώθηκε και θα αρχίσει να διοχετεύει ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο.

"Το δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του ισραηλινού τομέα ηλεκτρικής ενέργειας έγκειται επί του παρόντος κυρίως σε ηλιακά έργα", δήλωσε ο γενικός λογιστής Yali Rothenberg. "Οι περιορισμένοι εδαφικοί πόροι, η κλιματική κρίση και οι απαιτητικοί στόχοι στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας απαιτούν συνεργασία μεταξύ των υπουργείων προκειμένου να προωθηθούν τα έργα και να επιτευχθεί βεβαιότητα στην υλοποίησή τους".