Εν μέσω αντιφατικών μηνυμάτων και πληροφοριών για την εξέλιξη των παγκόσμιων αποθεμάτων προϊόντων και αργού και σε αναμονή για μία πολύ πιθανή πλέον προσέγγιση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, το πετρέλαιο ακολούθησε χθες πτωτική πορεία στα περισσότερα χρηματιστήρια εμπορευμάτων.

Εν μέσω αντιφατικών μηνυμάτων και πληροφοριών για την εξέλιξη των παγκόσμιων αποθεμάτων προϊόντων και αργού και σε αναμονή για μία πολύ πιθανή πλέον προσέγγιση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, το πετρέλαιο ακολούθησε χθες πτωτική πορεία στα περισσότερα χρηματιστήρια εμπορευμάτων.

Με τους πωλητές να διατηρούν εμφανώς την πρωτοβουλία των κινήσεων – φρενάροντας κάθε intraday προσπάθεια ανόδου των τιμών – και τα συμβόλαια πάνω στο αργό και τα προϊόντα να τερματίζουν τις συνεδρίες σε Λονδίνο, Ν. Υόρκη και Σιγκαπούρη σε αρνητικό έδαφος, κοντά στα χαμηλά της ημέρας.

Συγκεκριμένα, το αργό πετρέλαιο (WTI crude oil) παράδοσης Σεπτεμβρίου διαπραγματεύτηκε στην εκπνοή της συνεδρίας στα 118.60$/βαρέλι, με ποσοστιαία υποχώρηση της τάξεως του 2,3% και χαμηλό τα $118, ενώ την κίνηση ακολούθησαν και τα products, με το πετρέλαιο θέρμανσης (συμβόλαιο Σεπτεμβρίου) να διαμορφώνεται στα $327,50 cents/gallon, με πτώση 2,24% και τη βενζίνη (Gasoline RBOB, συμβόλαιο Σεπτεμβρίου) στα $294 cents/gallon, με ημερήσιες απώλειες σχεδόν 2%. Ακόμα πιο χαμηλά στα 117,51 δολάρια το βαρέλι έκλεισε χθες η διαπραγμάτευση για το Brent για παραδόσεις Σεπτεμβρίου στο ICE του Λονδίνου.

Αφού έως και πριν από λίγες εβδομάδες οι τιμές πετρελαίου φλέρταραν -σε επίπεδο προβλέψεων τουλάχιστον- ακόμα και με τα 200 δολάρια το βαρέλι, χθες έπεσε στα 118 δολάρια, κυρίως λόγω των εκτιμήσεων ότι η τροπική καταιγίδα Εντουαρντ δεν θα επηρεάσει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ.

Όμως, ανάλογες θετικές εξελίξεις υπήρχαν και την εποχή κατά την οποία το αργό κατέγραφε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, προκαλώντας πανικό στις κυβερνήσεις των αναπτυγμένων χωρών και απελπισία σε εκείνες των αναπτυσσόμενων. Φαίνεται όμως ότι κάτι έχει αλλάξει στις διεθνείς ισορροπίες, που συνθέτουν την τελική τιμή. Στην πτώση της συνέβαλε βεβαίως και η σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών στα εμπορεύματα εξαιτίας της επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας. Πρόκειται για αλληλένδετες αγορές, καθώς η «τύχη» της μιας κρίνει και εκείνη των υπολοίπων.

Η τιμή του πετρελαίου έχει μειωθεί σχεδόν κατά 30 δολάρια από το ιστορικό ρεκόρ των 147,27 δολαρίων το βαρέλι στις 11 Ιουλίου, καθώς οι Αμερικανοί καταναλωτές περιόρισαν την κατανάλωση καυσίμων. Χθες, ο δείκτης UBS Bloomberg που παρακολουθεί την πορεία 26 εμπορευμάτων υποχώρησε κατά 3,25% και αποτελεί τη μεγαλύτερη πτώση από τον περασμένο Μάιο.

Στις 12:27 ώρα Ελλάδος το Brent dated διαπραγματεύετο στα 117,75 δολάρια το βαρέλι στο ICE έχοντας ενισχυθεί ελαφρός κατά 24 cents.