Η Orsted υπέγραψε συμφωνία με κεφάλαια που διαχειρίζεται η Schroders Greencoat για την εκποίηση του εναπομείναντος μειοψηφικού ποσοστού 25% στο υπεράκτιο αιολικό πάρκο 630MW London Array στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η συνολική αξία της συναλλαγής ανέρχεται σε 717 εκατ. στερλίνες (6,17 δισ. δανικές κορώνες).

 

Το London Array τέθηκε σε εμπορική λειτουργία το 2013.

Η Orsted κατείχε αρχικά το 50% του έργου και εκχώρησε ένα αρχικό 25% του London Array στην CDPQ το 2014.
Η Orsted δεν έχει την ευθύνη O&M στο London Array και, καθώς η εταιρεία κατέχει μόνο μειοψηφικό ποσοστό, η Orsted θεωρεί το περιουσιακό στοιχείο μη στρατηγικό.

Ο Daniel Lerup, γενικός οικονομικός διευθυντής της Orsted, δήλωσε: "Η Orsted δεν έχει καμία σχέση με το Array Array: "Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που βρήκαμε έναν ισχυρό νέο ιδιοκτήτη για το υπόλοιπο μειοψηφικό μας μερίδιο στο London Array.

"Συνεχίζουμε να βλέπουμε σημαντική διάθεση για την υπεράκτια αιολική ενέργεια ως κατηγορία περιουσιακών στοιχείων και με αυτή την εκποίηση, συνεχίζουμε το απαράμιλλο ιστορικό μας στην αποτελεσματική ανακύκλωση κεφαλαίων για να βοηθήσουμε στη χρηματοδότηση του επενδυτικού μας προγράμματος ύψους 475 δισ. δανικών κορόνων προς το 2030.

"Η Orsted παραμένει προσηλωμένη στην υπεράκτια αιολική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου και θα συνεχίσει να πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις στον πράσινο μετασχηματισμό της χώρας τόσο στην ξηρά όσο και στην υπεράκτια".

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουλίου. Το κέρδος από τη συναλλαγή θα αποτελέσει μέρος του "EBITDA από τη νέα συνεργασία".