Τώρα που η πτώση της τιμής πετρελαίου πλησιάζει «επικίνδυνα» το ορόσημο του 20% το οποίο για τις μετοχές συμβολίζει την πτωτική αγορά (bear market), πολλοί αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς την περαιτέρω πορεία των τιμών προειδοποιώντας ότι μπορεί να είναι και μία υγιή διόρθωση στο τέλος μιας πολυετούς ανοδικής πορείας.

Τώρα που η πτώση της τιμής πετρελαίου πλησιάζει «επικίνδυνα» το ορόσημο του 20% το οποίο για τις μετοχές συμβολίζει την πτωτική αγορά (bear market), πολλοί αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς την περαιτέρω πορεία των τιμών προειδοποιώντας ότι μπορεί να είναι και μία υγιή διόρθωση στο τέλος μιας πολυετούς ανοδικής πορείας.

Με βάση αυτή τη λογική, η πτώση 16% ή περίπου των 25 δολαρίων που έχει υποστεί από το ιστορικό ρεκόρ των 145,18 δολαρίων το βαρέλι στις 14 Ιουλίου, θα μπορούσε να οδηγήσει την τιμή αργού ακόμη και στα 100 δολάρια μέχρι το φθινόπωρο, όπως διατείνονται ορισμένοι αναλυτές, αν και εξακολουθεί να υπάρχει η αντίθετη άποψη που επιμένει στην περαιτέρω άνοδο και σε νέο ιστορικό ρεκόρ.

«Στη χρηματιστηριακή αγορά, μία πτώση 20% ενδεχομένως να σημαίνει αλλαγή τάσης, στην περίπτωση όμως των εμπορευμάτων κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα, τα εμπορεύματα βασίζονται περισσότερο στα θεμελιώδη», λέει ο Τέτσου Εμορι, διαχειριστής κεφαλαίου στην Astmax Co του Τόκυο. Ο δείκτης Dow Jones [.DJI] εισήλθε στα τέλη Ιουνίου σε πτωτικό έδαφος -το οποίο σηματοδοτείται από πτώση 20% από το υψηλότερό του κλείσιμο- όμως αντίστοιχα πισωγυρίσματα στις αγορές εμπορευμάτων έχουν αποδειχθεί λιγότερο αξιόπιστα.

Για τον Εμορι, εάν το πετρέλαιο διασπάσει το φράγμα των 120 και αρχίσει να κινείται προς τα 117 έως 119 δολάρια το βαρέλι, τότε αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει μία πτωτική πορεία και να το οδηγήσει ακόμη και στα 100 δολάρια, αν και επισημαίνει ότι και στην περίπτωση που συμβεί αυτό δεν θα σημάνει ότι η μακροπρόθεσμη ανοδική πορεία θα φθάσει στο τέλος της.

Οι μακροπρόθεσμοι διαρθρωτικοί παράγοντες που στηρίζουν την ανοδική πορεία του πετρελαίου όπως συνεχή ζήτηση από την Ασία, ειδικά Κίνα και Ινδία, και περιορισμένη προσφορά από τις χώρες που δεν ανήκουν στον ΟΠΕΚ παραμένουν άθικτοι, υποστηρίζουν όσοι βλέπουν περαιτέρω άνοδο στην τιμή του πετρελαίου, υπογραμμίζοντας ότι η αγορά δεν έχει δει ακόμη τα πραγματικά υψηλά επίπεδα. «Υπήρξε μία εντυπωσιακή άνοδος, συνεπώς μία πτώση 20% δεν σηματοδοτεί πτωτική αγορά για το πετρέλαιο. Δεν είναι δυνατόν να παραμείνουμε στα σημερινά επίπεδα και σίγουρα θα υπάρξει νέα ζήτηση στην αγορά», επισημαίνει ο Μαρκ Πέρβαν, αναλυτής της ANZ Bank στην αγορά εμπορευμάτων.

Μεγάλες διορθώσεις

Αλλωστε, το πετρέλαιο έχει γνωρίσει αρκετές τέτοιες μεγάλες διορθώσεις στη διάρκεια της εξαετούς αλματώδους πορείας του, που το οδήγησε από τα 20 δολάρια το βαρέλι στις αρχές του 2002 σε άνω από τα 100 δολάρια εφέτος. Στις αρχές του 2003, προτού το ράλι παγιωθεί, οι τιμές κατέρρευσαν από τα προ του πολέμου στο Ιράκ επίπεδα των 40 δολαρίων σε χαμηλότερα από τα 25 δολάρια το βαρέλι. Η ίδια ιστορία επαναλήφθηκε και στα μέσα του 2006, υποχωρώντας από το υψηλό περίπου των 78 δολαρίων στο χαμηλό των 49,90 δολαρίων τον επόμενο Ιανουάριο. Και μέχρι την 1η Αυγούστου, ακριβώς 12 μήνες από το αμέσως προηγούμενο ρεκόρ η αγορά δεν είχε καταρρίψει νέο ρεκόρ.

Ομως, μολονότι η αγορά χρειάζεται σίγουρα κάποια ανάσα προτού αναρριχηθεί ξανά στα 150 δολάρια, η αυξανόμενη ταχύτητα με την οποία μεταβάλλεται η τιμή ίσως να υποδηλώνει ότι δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε τόσο πολύ όσο στο παρελθόν για το νέο ρεκόρ. Προσωρινή θεωρεί την πτώση του πετρελαίου και η Goldman Sachs η οποία εμμένει σταθερά στη θέση της ότι οι τιμές θα επιστρέψουν ξανά στα 149 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους.

(Από "Ναυτεμπορική", 4/08/2008)