Η Greenpeace Προσφεύγει Ενάντια στη Βρετανική Κυβέρνηση για τις Νέες Άδειες Ερευνών στη Βόρεια Θάλασσα

Η Greenpeace Προσφεύγει Ενάντια στη Βρετανική Κυβέρνηση για τις Νέες Άδειες Ερευνών στη Βόρεια Θάλασσα
energia.gr
Τρι, 25 Ιουλίου 2023 - 15:42

Προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου έκανε η Greenpeace σήμερα, Τρίτη, ενάντια στην απόφαση της Βρετανίας να εγκρίνει νέες αδειοδοτήσεις για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα. Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση της χώρας απέτυχε να αξιολογήσει τις εκπομπές που παράγονται από την καύση εξορυχθέντων καυσίμων

Η Greenpeace ισχυρίζεται ότι η αποτυχία της Βρετανίας να αξιολογήσει τα αέρια του θερμοκηπίου που παράγονται από την κατανάλωση πετρελαίου και φυσικού αερίου - οι λεγόμενες εκπομπές τελικής χρήσης ή διύλισης - καθιστά παράνομο το υπεράκτιο ενεργειακό της σχέδιο. Ωστόσο, οι δικηγόροι που εκπροσωπούν το Υπουργείο Ενεργειακής Ασφάλειας και Μηδενικών Εκπομπών Άνθρακα της Βρετανίας και το Net Zero θεωρούν ότι οι υπουργοί δεν ήταν υποχρεωμένοι να αξιολογήσουν τις εκπομπές τελικής χρήσης, αν και τις εξέτασαν.

Πέρυσι, η Βρετανία πραγματοποίησε τον πρώτο γύρο αδειοδότησης εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου από το 2019, με σκοπό την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής υδρογονανθράκων καθώς η Ευρώπη απογαλακτίζεται από τα ρωσικά καύσιμα. Η Βρετανία έχει διακηρύξει ότι η εγχώρια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι το κλειδί για το σχέδιό της να βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια – και ότι κάτι τέτοιο συνάδει με τον στόχο της για καθαρές μηδεικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050.

Ωστόσο, η Greenpeace υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει αξιολογήσει τις εκπομπές στον τομέα του downstream (διύλιση), επειδή το όλο νόημα των νέων γύρων αδειοδότησης είναι να παρέχει έναν ασφαλή εγχώριο ενεργειακό εφοδιασμό με εξόρυξη και στη συνέχεια κατανάλωση πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η προσφυγή της εκδικάζεται στο πλαίσιο αντίστοιχης κίνησης της περιβαλλοντικής οργάνωσης Uplift, η οποία υποστηρίζει ότι η Βρετανία κακώς εξέδωσε νέες άδειες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Από την άλλη, οι δικηγόροι που εκπροσωπούν το Υπουργείο Ενεργειακής Ασφάλειας και Μηδενικών Εκπομπών Άνθρακα υποστήριξαν σε δικαστικές καταθέσεις τοους ότι «οποιεσδήποτε εκπομπές τελικής χρήσης από την εγχώρια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου πιθανότατα θα συνάδουν με τους καθαρούς μηδενικούς στόχους του Ηνωμένου Βασιλείου».