Η κυβέρνηση της Ισπανίας δρομολογεί επιχορηγήσεις ύψους 280 εκατ. ευρώ για έργα αυτόνομης αποθήκευσης ενέργειας, θερμικής αποθήκευσης ενέργειας και αναστρέψιμης αντλητικής υδροηλεκτρικής ενέργειας που θα τεθούν σε λειτουργία το 2026. Το Υπουργείο για την Οικολογική Μετάβαση και τη Δημογραφική Πρόκληση (MITECO) άνοιξε δημόσια διαβούλευση για το πρόγραμμα επιχορήγησης

τον περασμένο μήνα ζητώντας σχόλια σχετικά με την πρόταση και τώρα ξεκίνησε τις επιχορηγήσεις που θα δέχεται αιτήσεις τον Σεπτέμβριο.

Το MITECO εγκαινίασε δύο προγράμματα, με το πρώτο να αναζητά είτε αυτόνομα έργα είτε έργα αποθήκευσης θερμικής ενέργειας με προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 30 εκατ. ευρώ μόνο για την αποθήκευση θερμικής ενέργειας. Το δεύτερο πρόγραμμα στοχεύει στην αποθήκευση ενέργειας με αντλησιοταμίευση (PHES) με 100 εκατ. ευρώ να διατίθενται για τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Ένα μεμονωμένο έργο μπορεί να λάβει έως 50 εκατ. ευρώ από κάθε πρόγραμμα, εκτός από τη θερμική τεχνολογία που έχει ανώτατο όριο τα 6 εκατ. ευρώ.

Οι επιχορηγήσεις θα καλύπτουν το 40-65% του κόστους του έργου ανάλογα με το μέγεθος της εταιρείας που υποβάλλει αίτηση και την τεχνολογία που χρησιμοποιείται για το έργο, το οποίο μπορεί να παρουσιαστεί ως αυτόνομο, θερμικό ή PHES σε νέα ή υφιστάμενη υδροηλεκτρική ενέργεια, ενώ για τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα μπορεί να καλυφθεί ολόκληρο το κόστος του έργου από την επιχορήγηση.