Ο κίνδυνος συντριβής της παγκόσμιας οικονομίας έχει υποχωρήσει, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, καθώς ο πολυμερής δανειστής προέβλεψε ανάπτυξη 3% φέτος. Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Pierre-Olivier Gourinchas δήλωσε ότι οι οικονομικές προοπτικές έχουν βελτιωθεί από την τελευταία φορά που ο πολυμερής δανειστής δημοσίευσε τις προβλέψεις του τον Απρίλιο, εν μέσω μιας κρίσης πίεσης στον τραπεζικό τομέα.

 

"Τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση", είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχει πλέον μικρότερος κίνδυνος να υποχωρήσει η παγκόσμια ανάπτυξη στο 2% ή και κάτω από αυτό, καθώς οι πιο έντονοι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι έχουν υποχωρήσει.

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποφύγει τώρα την ύφεση, ενισχυμένο από τις ισχυρές δαπάνες των καταναλωτών.

Αλλά ο Gourinchas προειδοποίησε ότι οι προηγμένες και οι αναδυόμενες οικονομίες δεν έχουν "ξεφύγει ακόμη από το δάσος", καθώς οι προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να μετριάσουν τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό θα εξακολουθούν να επιβαρύνουν σημαντικά την ανάπτυξη.

Η πρόβλεψη της Τρίτης για ανάπτυξη 3% για την παγκόσμια οικονομία είναι κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από ό,τι προέβλεπε το ταμείο πριν από τρεις μήνες.

Ακολουθεί ένα ισχυρότερο από το αναμενόμενο πρώτο τρίμηνο, αλλά είναι ένα βήμα κάτω από το περσινό 3,5% και κάτω από τους ιστορικούς μέσους όρους. Το ΔΝΤ αναμένει ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει αδύναμη κατά τα επόμενα πέντε χρόνια - εν μέρει λόγω των χαμηλών κερδών στην παραγωγικότητα.


Ο κ. Gourinchas δήλωσε ότι οι πιθανότητες μιας ήπιας προσγείωσης στις ΗΠΑ - κατά την οποία ο πληθωρισμός μειώνεται χωρίς να προκαλούνται υπερβολικές απώλειες θέσεων εργασίας - έχουν αυξηθεί, καθώς οι πιέσεις στις τιμές έχουν μειωθεί τους τελευταίους μήνες. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή τρέχει τώρα με ετήσιο ρυθμό 3%.

Το ταμείο ήταν λιγότερο αισιόδοξο για τις οικονομικές προοπτικές της Γερμανίας, προβλέποντας συρρίκνωση 0,3% φέτος - από μικρότερη συρρίκνωση 0,1% τον Απρίλιο - και διατήρησε την έκκλησή του ότι η οικονομία της Κίνας θα αναπτυχθεί κατά ένα μέτριο 5,2% το 2023.

Η δυσπραγία του χρέους στις αναπτυσσόμενες οικονομίες παραμένει κορυφαία ανησυχία, παρά το γεγονός ότι οι αναδυόμενες χώρες στο σύνολό τους παραμένουν "ανθεκτικές" στη μεταβλητότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Ένας παρατεταμένος φόβος είναι ότι, παρά την απότομη πτώση των γενικών επιτοκίων, οι ισχυρές αγορές εργασίας και η ισχυρή καταναλωτική ζήτηση θα καταστήσουν δύσκολο να εξαλειφθεί πλήρως ο πληθωρισμός. Αυτό σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν να σφίγγουν τις βίδες της νομισματικής πολιτικής τους.

Ο Gourinchas δήλωσε επίσης σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη ότι η κατάρρευση της συμφωνίας που επετεύχθη με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας είναι πιθανό να ασκήσει "ανοδικές πιέσεις" στις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων.

Η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο, αλλά η συμφωνία που επέτρεπε τη συνέχιση των εξαγωγών καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσία κατέρρευσε νωρίτερα αυτό το μήνα, αφού η Μόσχα αποχώρησε.

Συνολικά, ο Gourinchas προέβλεψε μικρή ανακούφιση από τους φορείς καθορισμού των επιτοκίων, ακόμη και καθώς η εποχή των "υπερμεγέθων αυξήσεων" φτάνει στο τέλος της.

"Πλησιάζουμε στο αποκορύφωμα του κύκλου πεζοπορίας, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί", δήλωσε στους FT. "Θα δούμε τις κεντρικές τράπεζες να μένουν εκεί που είναι μέχρι να είναι αρκετά σίγουρες ότι η οικονομία βρίσκεται στο σωστό δρόμο".

Περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων αναμένονται από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Αγγλίας τις επόμενες ημέρες, ενώ το ΔΝΤ κάλεσε την Τρίτη τους φορείς καθορισμού των επιτοκίων να αποφύγουν οποιαδήποτε "πρόωρη χαλάρωση".

Τα μέτρα για τον πυρήνα του πληθωρισμού, τα οποία αφαιρούν τις μεταβολές στο κόστος των τροφίμων και της ενέργειας, θα επιστρέψουν μόνο πολύ αργά στους μακροχρόνιους στόχους του 2%, στους οποίους οι περισσότερες νομισματικές αρχές επικεντρώνονται.

Το 2023, το Ταμείο υπολογίζει ότι σε ετήσια μέση βάση, περίπου οι μισές οικονομίες δεν θα έχουν μείωση του βασικού πληθωρισμού. Για τις προηγμένες οικονομίες, αναβάθμισε τις βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις του σε σύγκριση με τα στοιχεία του Απριλίου κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες το 2023 και 0,4 ποσοστιαίες μονάδες το 2024 σε 5,1% και 3,1%, αντίστοιχα.

Ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από τον στόχο στο 89% των οικονομιών με τέτοια όρια το επόμενο έτος.

Ένας πρόσθετος κίνδυνος είναι μια ακόμη αναζωπύρωση στις χρηματοπιστωτικές αγορές που θα αναγκάσει τις αρχές να παρέμβουν.

Εάν οι κεντρικές τράπεζες διατηρήσουν τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμένουν σήμερα οι επενδυτές, "μπορεί κάποια στιγμή η αγορά να συνειδητοποιήσει ότι (οι προσδοκίες της για το κόστος δανεισμού είναι) λίγο εσφαλμένες",  είπε ο Gourinchas.

Για την ώρα οι αγορές αναμένουν ότι οι κεντρικές τράπεζες, όπως η Fed, θα αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια γύρω στις αρχές του τρέχοντος έτους. Εάν αυτά τα στοιχήματα αποδειχθούν λανθασμένα, "αυτό θα οδηγούσε σε κάποια ανατιμολόγηση και τότε θα μπορούσε να προκύψει μια αλυσίδα γεγονότων που θα δημιουργούσε κάποια μεταβλητότητα".