Ο παρατεταμένος καύσωνας που βιώνουν η Ευρώπη και μεγάλο μέρος των νοτιοδυτικών ΗΠΑ επηρεάζει εκατομμύρια πολίτες, παράλληλα όμως αυξάνει το κόστος για τις επιχειρήσεις και ασκεί πιέσεις στην οικονομία. Ενώ ο πραγματικός οικονομικός αντίκτυπος δεν έχει καταγραφεί ακόμη, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η υπερβολική ζέστη θα μπορούσε να στοιχίσει μόνο στις ΗΠΑ 100 δισ. δολάρια ετησίως λόγω της απώλειας παραγωγικότητας

Εάν το φαινόμενο δεν περιοριστεί, θα μπορούσε να «σβήσει» το ένα έκτο της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας τις επόμενες δεκαετίες. Η Moody’s Analytics εκτιμά ότι ο χρόνιος φυσικός κίνδυνος από το «θερμικό στρες» θα μπορούσε να μειώσει το παγκόσμιο ΑΕΠ έως και 17,6% μέχρι το 2100. «Τα πρόσφατα κύματα καύσωνα έχουν οικονομικό κόστος. Mπορούν να προκαλέσουν θνησιμότητα και διαταραχές στη συνέχεια των επιχειρήσεων. Μπορούν επίσης να πιέσουν τα περιφερειακά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, αυξάνοντας το κόστος και τη διαθεσιμότητα της ψύξης του χώρου», λέει ο Κρις Λαφάκης, διευθυντής οικονομικής έρευνας της Moody’s Analytics. Οι εργαζόμενοι, ειδικά αυτοί που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους, είναι λιγότερο παραγωγικοί. «Η ζέστη μάς πλήττει με πολλούς τρόπους, η σκέψη μας επιβραδύνεται, η συγκέντρωσή μας περιορίζεται, ο συντονισμός δυσκολεύει, είμαστε κουρασμένοι, κάνουμε λάθη», προσθέτει η Kάθι Μακλέοντ, διευθύντρια του Κέντρου Ανθεκτικότητας του Ιδρύματος Adrienne Arsht-Rockefeller στο Atlantic Council, το οποίο το 2021 δημοσίευσε μια έκθεση για πιθανές απώλειες ύψους 100 δισ. δολαρίων. Το πλήγμα είναι μεγαλύτερο σε τομείς όπως η γεωργία και οι κατασκευές, αλλά καμία βιομηχανία ή επιχείρηση δεν είναι άτρωτη. Ακόμα κι αν ένας υπάλληλος εργάζεται σε κλιματιζόμενο περιβάλλον, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι του παρέχεται η ίδια πολυτέλεια στο σπίτι, λέει, προσθέτοντας ότι οι διαταραχές στον ύπνο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εξάντληση και κακή απόδοση την επόμενη μέρα.

Η υπερβολική ζέστη μπορεί να στοιχίσει μόνο στις ΗΠΑ 100 δισ. δολ. ετησίως λόγω της απώλειας παραγωγικότητας.

Και ενώ πολιτείες όπως η Καλιφόρνια έχουν κανονισμούς προστασίας των εργαζομένων για τη ζέστη, δεν υπάρχουν εθνικοί κανονισμοί. Ο Ζωολογικός Κήπος του Φοίνιξ στην Αριζόνα λόγου χάρη, ο οποίος έχει ετήσιο προϋπολογισμό 20.000 δολαρίων μόνο για μπουκάλια νερού και ηλεκτρολύτες, έχει δημιουργήσει μια σειρά από καταλύματα για να εξασφαλίσει ότι οι θαμώνες, οι φύλακες του ζωολογικού κήπου και, ιδιαίτερα, τα ζώα είναι ασφαλή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, λέει η οικονομική διευθύντρια Μπόνι Μεντόζα. Ωστόσο ο φετινός καύσωνας που σπάει ρεκόρ, επιβάλλει ήδη ευρύτερες επιχειρησιακές αλλαγές, καθώς αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε σχέδιο για την περαιτέρω μείωση του ήδη «ψαλιδισμένου» ωραρίου. «Αναγνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν απώλειες εσόδων, αλλά εξετάζουμε επίσης τις τάσεις προσέλευσης που την τελευταία δεκαετία έχουν παρουσιάσει δραματική πτώση κατά τις τελευταίες δύο ώρες λειτουργίας», σημειώνει.

Η κατανάλωση επιτόπου είναι η «ψυχή» για πολλές βιοτεχνίες ζυθοποιίας όπως η Arizona Wilderness Brewing στο Φοίνιξ, όπου οι εξωτερικές αυλές αποφέρουν περίπου το 60% των συνολικών εσόδων, δήλωσε ο Zach Fowle, επικεφαλής μάρκετινγκ της ζυθοποιίας. Οι πωλήσεις έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από την πανδημία. Η ολοένα και πιο ακραία φύση των κλιματικών συνθηκών θα επιβαρύνει όλο και περισσότερο τις επιχειρήσεις και την οικονομία, προειδοποιεί ο Τζόσουα Τζίβιν, οικονομολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, που έχει μελετήσει την επίδραση της ζέστης στους εργαζομένους.

«Με βάση το είδος της ζέστης που βιώνουμε τώρα δεν υπάρχει αρκετός χρόνος προετοιμασίας», σημειώνει. Αυτό οδηγεί σε μειωμένες ώρες εργασίας και, τελικά, σε μικρότερη απόδοση. «Αυτή μπορεί να είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ όπου μπορεί να δούμε μια μικρή πτώση του τριμηνιαίου ΑΕΠ, αν όχι ετήσια», είπε. «Δεν είναι τρελό να υποθέσουμε ότι το ΑΕΠ αυτού του τριμήνου θα είναι λίγο διαφορετικό», καταλήγει.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")