Η τσέχικη Rezolv Energy απέκτησε τα δικαιώματα κατασκευής και λειτουργίας ενός φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 229MW στη Βουλγαρία. Η κατασκευή του σταθμού, που βρίσκεται στο Δήμο Silistra στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας και ονομάζεται Άγιος Γεώργιος, θα ξεκινήσει πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2025. 

Μετά την ολοκλήρωσή του, ο σταθμός θα είναι ο μεγαλύτερος ηλιακός σταθμός στη Βουλγαρία, σύμφωνα με την IPP.

Χτισμένος σε ένα πρώην αεροδρόμιο, ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα περιλαμβάνει σχεδόν 400.000 ηλιακούς συλλέκτες. Με μέση ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 313GWh, ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα παράγει το ισοδύναμο του 13% της εγκατεστημένης σήμερα ηλιακής ενέργειας της Βουλγαρίας.

"Θα βοηθήσει τη Βουλγαρία να επιτύχει τους στόχους της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα συμβάλει στην ενεργειακή της ανεξαρτησία. Το κρίσιμο για τον επιχειρηματικό τομέα είναι ότι θα μας επιτρέψει επίσης να παρέχουμε εξαιρετικά ανταγωνιστική, χωρίς επιδοτήσεις, καθαρή ενέργεια σε σταθερή τιμή για βιομηχανικούς και εμπορικούς χρήστες σε ολόκληρη τη χώρα", δήλωσε ο Alastair Hammond, διευθύνων σύμβουλος της Rezolv Energy.

Σύμφωνα με την Rezolv Energy, η ηλιακή ενέργεια θα αποτελεί σχεδόν το 13% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος της Βουλγαρίας φέτος και οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι μέχρι το 2030 θα παραχθούν σχεδόν 6GW ηλιακής ενέργειας.