Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) χορήγησε δάνειο ύψους 575 εκατ. ευρώ στην ισπανική Repsol για την ανάπτυξη 1,1 GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ισπανία. Η χρηματοδότηση που υπεγράφη χθες (25 Ιουλίου) ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ, το πρώτο μέρος του συνολικού εγκεκριμένου δανείου και θα στηρίξει

τον στόχο του ισπανικού πετρελαϊκού μεγαλομετόχου να φτάσει τα 20GW εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030.

Τα έργα αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία πριν από το τέλος του 2025, ενώ το 35% των έργων θα βρίσκεται σε περιοχές όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι μικρότερο από το 75% του μέσου όρου της ΕΕ, ώστε να τηρηθεί η δέσμευση της ΕΤΕπ για οικονομική και κοινωνική συνοχή.

Οι δύο φορείς υπέγραψαν προηγούμενο δάνειο ύψους 120 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2022 για την κατασκευή και λειτουργία της πρώτης μονάδας παραγωγής προηγμένων βιοκαυσίμων στη νοτιοανατολική περιοχή της Μούρθια, Ισπανία.

Το μεγαλύτερο μέρος της εγκατεστημένης ισχύος της Repsol σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βρίσκεται στην Ισπανία, με ένα παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο 1,9GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε λειτουργία, ενώ η εταιρεία διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο έργων σε διάφορα στάδια ανάπτυξης στις ΗΠΑ, στη Χιλή, όπου τροφοδότησε την πρώτη φάση ενός φωτοβολταϊκού έργου 595MW τον Μάιο, στην Πορτογαλία και στην Ιταλία, όπου η εταιρεία στοχεύει να αναπτύξει 825MW φωτοβολταϊκών πηγών ενέργειας.