Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε το Τμήμα για την Ενεργειακή Ασφάλεια και το Καθαρό Μηδέν (DESNZ), οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρήγαγαν ετήσια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας ρεκόρ το 2022. Η παραγωγή από τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ του 2020 και το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε σε 41,5% από 39,6% πέρυσι, κυρίως λόγω της αιολικής και ηλιακής παραγωγής που έφτασε σε νέα υψηλά ρεκόρ.

Η αιολική παραγωγή έφτασε σε υψηλό ρεκόρ μερίδιο 24,7% της παραγωγής.

Η παραγωγή από ορυκτά καύσιμα μειώθηκε ελαφρώς (σε μερίδιο 40,8%), αλλά η παραγωγή από φυσικό αέριο παρέμεινε η κύρια μορφή παραγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο σε ποσοστό 38,4%.

Το Digest of UK Energy Statistics αναφέρει ότι η αύξηση οφείλεται στην υψηλή παραγωγή από αιολικές και ηλιακές γεννήτριες, στις σημαντικές αυξήσεις στην αιολική παραγωγική ικανότητα και στις ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες σε σχέση με το 2021.

Ο διευθύνων σύμβουλος της RenewableUK, Dan McGrail, δήλωσε: "Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την Ανανεώσιμη Βρετανία είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα: "Είναι υπέροχο να βλέπουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να σημειώνουν νέα ρεκόρ σε όλους τους τομείς, παράγοντας πέρυσι ποσότητες ρεκόρ καθαρής ενέργειας, καθιστώντας μας λιγότερο εξαρτημένους από τις ακριβές εισαγωγές φυσικού αερίου, την ίδια στιγμή που το κόστος των ορυκτών καυσίμων εκτοξεύτηκε στα ύψη, προκαλώντας μια ενεργειακή κρίση με την οποία ακόμη παλεύουμε.

"Η κυβέρνηση και η βιομηχανία πρέπει να βάλουν όλες τις βάσεις για να αυξήσουν την ενεργειακή μας ασφάλεια, διασφαλίζοντας ότι τα ζωτικής σημασίας νέα έργα καθαρής ενέργειας μπορούν να κατασκευαστούν ταχύτερα, σε χερσαίες και υπεράκτιες περιοχές".