Η AES Andes, θυγατρική της αμερικανικής πολυεθνικής AES Corporation, ολοκλήρωσε το μεγαλύτερο έργο αποθήκευσης μπαταριών στη Λατινική Αμερική με ισχύ 112MW. Το έργο, που βρίσκεται στη βόρεια περιοχή Antofagasta - στην έρημο Atacama - στη Χιλή, ενσωμάτωσε μπαταρίες λιθίου διάρκειας πέντε ωρών για ικανότητα αποθήκευσης ενέργειας 560MWh και συστεγάστηκε με 180MW ηλιακής φωτοβολταϊκής ισχύος.

 

Η εταιρεία ξεκίνησε την κατασκευή του έργου τον Οκτώβριο του 2020 και στη συνέχεια δήλωσε ότι η μπαταρία που χρησιμοποιήθηκε για αυτό θα παρασχεθεί από την Fluence, τον πάροχο τεχνολογίας αποθήκευσης ενέργειας που συγκαταλέγει την AES Corporation και την εταιρεία τεχνικών λύσεων Siemens μεταξύ των βασικών μετόχων της.

Επιπλέον, η AES Andes αναμένει να ολοκληρώσει ένα άλλο έργο ηλιακής ενέργειας συν αποθήκευση, το Andes Solar IV, το οποίο θα βρίσκεται επίσης στην περιοχή της Antofagasta και στόχος είναι να ολοκληρωθεί το επόμενο έτος, καθώς σήμερα έχει ολοκληρωθεί κατά 80%, σύμφωνα με την εταιρεία. Μόλις ολοκληρωθεί, θα διαθέτει σύστημα αποθήκευσης μπαταριών ιόντων λιθίου ισχύος 147MW με 5ωρη διάρκεια (735MWh) και 238MW ηλιακής φωτοβολταϊκής ισχύος.