Δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των αναλυτών η ExxonMobil, ανακοινώνοντας τρίτη συνεχόμενη πτώση στα κέρδη – τη μεγαλύτερη πτώση από το κραχ της αγοράς πετρελαίου το 2014-2016 – εν μέσω ασθενέστερων τιμών φυσικού αερίου

Τα προσαρμοσμένα κέρδη 1,94 δολάρια ανά μετοχή ήταν 6 σεντς χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των ειδικών, σύμφωνα με το Bloomberg.

Κάτω από το μισό τα κέρδη

Η απόδοση της Exxon ήταν χειρότερη από ό,τι ήταν προετοιμασμένοι πολλοί αναλυτές. Η τελευταία φορά που τα κέρδη του πετρελαϊκού γίγαντα μειώθηκαν σε διαδοχική βάση για τρεις διαδοχικές περιόδους ήταν πριν από επτά χρόνια.

Οι μετοχές υποχώρησαν 1,3% στα 104,09 δολάρια στη Νέα Υόρκη.

Το καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 7,9 δισεκατομμύρια δολάρια, λιγότερο από το μισό ενός έτους νωρίτερα.

Συνολικά, η Exxon κατέβαλε 8 δισεκατομμύρια δολάρια με τη μορφή εξαγορών και μερισμάτων κατά το δεύτερο τρίμηνο. Αν και αυτές οι πληρωμές υπερέβαιναν τις ελεύθερες ταμειακές ροές της περιόδου, η Exxon είχε αρκετά κεφάλαια συγκεντρωμένα κατά τα προηγούμενα τρίμηνα για να τις καλύψει.

Αύξηση της παραγωγής

Η παραγωγή της Exxon στη Γουιάνα και τη λεκάνη Permian των ΗΠΑ αυξήθηκε 20% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ η απόδοση διύλισης ήταν η υψηλότερη για οποιοδήποτε δεύτερο τρίμηνο τα τελευταία 15 χρόνια.

Η στρατηγική του Διευθύνοντος Συμβούλου Ντάρεν Γουντς για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ παράλληλα χτίζει μια επιχείρηση χαμηλών εκπομπών άνθρακα κερδίζει έδαφος μετά από δύο χρόνια πανδημίας. Η παραγωγή αυξάνεται μετά από μια δεκαετία πτώσης λόγω των εξαιρετικά κερδοφόρων, ταχέως αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων στη Γουιάνα και τη λεκάνη Πέρμιαν.

Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου από τα πηγάδια Permian της Exxon έφτασε σε ρεκόρ ισοδύναμο με 622.000 βαρέλια κατά την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου και βρίσκεται σε καλό δρόμο για αύξηση 10% φέτος, είπε ο Mikells. Η παραγωγή στη Γουιάνα έφτασε επίσης το ημερήσιο ισοδύναμο ρεκόρ των 380.000 βαρελιών.

(από ot.gr)