Συνεχίζεται για τέταρτη συνεχή ημέρα η πτώση των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές με τα προθεσμιακά συμβόλαια για το Brent στο ICE να κλείνουν χθες (7/8) στα $115,48 το βαρέλι για παραδόσεις Σεπτεμβρίου και τα αντίστοιχα βασισμένα στο WTI στο NYMEX να αλλάζουν χέρια στα $118,59 δολάρια το βαρέλι στο κλείσιμο της συνεδρίασης αργά χθες το βράδυ.

Συνεχίζεται για τέταρτη συνεχή ημέρα η πτώση των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές με τα προθεσμιακά συμβόλαια για το Brent στο ICE να κλείνουν χθες (7/8) στα $115,48 το βαρέλι για παραδόσεις Σεπτεμβρίου και τα αντίστοιχα βασισμένα στο WTI στο NYMEX να αλλάζουν χέρια στα $118,59 δολάρια το βαρέλι στο κλείσιμο της συνεδρίασης αργά χθες το βράδυ. Να σημειώσουμε ότι οι απώλειες στο Brent κρίνονται ανησυχητικές αφού είναι πάνω από 2,0 δολάρια σε σύγκριση με τις τιμές της Τρίτης (5/8).

Είναι δε τόσο γρήγορη η υποχώρηση στις διεθνείς τιμές του αργού ώστε πολλοί αναλυτές διερωτώνται πλέον εάν η τωρινή πτώση έχει ξεπεράσει τα όρια μιας απλής διόρθωσης -20% μείωση από το υψηλό των $147 της 11/7 – και είναι ενδεικτική μιας διαμορφούμενης πτωτικής τάσης. Αν και οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι το πετρέλαιο στα $150 το βαρέλι ήτο μάλλον υπερτιμημένο για τα σημερινά δεδομένα της αγοράς, εν τούτοις μία ραγδαία πτώση στο επίπεδο των $100 λειτουργεί ανασχετικά στις αγορές οι οποίες τις τελευταίες εβδομάδες, παρά την κρίση που ταλανίζει το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, είχαν αρχίσει να βρίσκουν τον ρυθμό τους επικεντρώνοντας σημαντικό μέρος της προσοχής τους στα commodities, προεξέχοντος του πετρελαίου.

Ένας κρίσιμος παράγων που φαίνεται ότι επηρέασε τις εξελίξεις στις αγορές της τελευταίες 7 ημέρες είναι η διαπίστωση ότι αυξήθηκε η ροή του προς εξαγωγή πετρελαίου από την Σαουδική Αραβία, της οποίας η ημερήσια παραγωγή ξεπέρασε τα 9,6 εκατ. βαρέλια και εκτιμάται ότι μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου θα έχει αγγίξει τα 10,0 εκατ. βαρέλια την ημέρα ένα από τα υψηλότερα παραγωγικά πλαφόν των τελευταίων ετών. Να σημειώσουμε ότι η αύξηση της παραγωγής του OPEC, που στην ουσία σημαίνει μόνο αυτής της Σαουδικής Αραβίας που έχει την τεχνική δυνατότητα αυξομείωσης της παραγωγής της, ήτο πάγιο αίτημα τους τελευταίους μήνες τόσο της κυβέρνησης των ΗΠΑ όσο και του ΙΕΑ.

«Όμως η τωρινή αύξηση της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας έρχεται στην ουσία ν’ αντισταθμίσει τις συνεχιζόμενες απώλειες της παραγωγής των χωρών εκτός OPEC και στην πράξη δεν βοηθάει στην δημιουργία αποθεμάτων, που είναι και το ζητούμενο», παρατηρεί ο κ. Kevin Norrish, της Barclays Capital στο Λονδίνο. Και άλλοι παρατηρητές της αγοράς είναι πεπεισμένοι ότι η ανακούφιση από την αύξηση της παραγωγής από τον OPEC είναι μάλλον προσωρινή και οι τιμές θα συνεχίσουν να διαμορφώνονται στην ζώνη των $115 με $140 δολάρια το βαρέλι κατά τους επόμενους μήνες.