Ημιαγωγοί: Πώς Από τις Ελλείψεις Κατά την Πανδημία Φτάσαμε στην Υπερπροσφορά Σήμερα

Ημιαγωγοί: Πώς Από τις Ελλείψεις Κατά την Πανδημία Φτάσαμε στην Υπερπροσφορά Σήμερα
energia.gr
Σαβ, 29 Ιουλίου 2023 - 09:17

Τι συνέβη και από την κρίση της έλλειψης ημιαγωγών παρατηρείται πλεόνασμα το οποίο η αγορά δυσκολεύεται να απορροφήσει;

Πώς από «περιζήτητοι» και «ακμαίοι» κατά την διάρκεια της πανδημίας, τώρα οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές δέχονται το ένα πλήγμα μετά το άλλο βλέποντας τα προϊόντα τους να συσσωρεύονται σε αποθέματα;

Σε αυτά τα ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει δημοσίευμα του αμερικανικού μέσου CNBC.

Η έλλειψη ημιαγωγών των προηγούμενων ετών και κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας, επηρέασε τα πάντα, από αυτοκίνητα μέχρι κονσόλες παιχνιδιών. Και αυτό γιατί τα τσιπ είναι μικροσκοπικά εξαρτήματα που είναι αναπόσπαστα σε μια σειρά προϊόντων όπως ψυγεία, αυτοκίνητα, smartphone και λαμπτήρες LED.

Η πανδημία προκάλεσε τεράστια αναστάτωση στις αλυσίδες εφοδιασμού και στην παραγωγή τσιπ, καθώς οι καταναλωτές που είχαν «εγκλωβιστεί» στο σπίτι ξετρελάθηκαν για προϊόντα όπως υπολογιστές και smartphone.

Έτσι εκτινάχθηκε η ζήτηση για ημιαγωγούς όπως τα τσιπ μνήμης που κατασκευάζουν οι νοτιοκορεατικές εταιρείες Samsung, SK Hynix και Micron.

Εξίσου αυξημένη ζήτηση υπήρξε και για λιγότερο προηγμένα τσιπ που απαιτούνται για διαδικασίες όπως η διαχείριση ενέργειας σε συσκευές.

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν εκτεταμένη έλλειψη προϊόντων όπως κονσόλες παιχνιδιών, ακόμη και εξαρτήματα για πλυντήρια, η οποία συνεχίστηκε και κατά το α’ εξάμηνο του 2022. Παρατηρήθηκε επίσης έλλειψη ημιαγωγών που μπαίνουν στα αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής οχημάτων από μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Ενώ η δυναμική της προσφοράς και της ζήτησης για ορισμένες μάρκες έχει από τότε εξισορροπήσει, σε άλλους τομείς, από την έλλειψη τσιπ μεταβήκαμε στο πλεόνασμα.

Υπερπροσφορά στα τσιπ μνήμης

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, δύο τύποι τσιπ είναι σε υπερπροσφορά αυτή τη στιγμή: η μνήμη NAND και η μνήμη DRAM. Οι συγκεκριμένοι ημιαγωγοί μπαίνουν σε συσκευές όπως laptop και επίσης σε servers σε κέντρα δεδομένων.

To πλεόνασμα προέκυψε αφότου οι εταιρείες άρχισαν να αποθηκεύουν τσιπ εν μέσω της έλλειψης για να δημιουργήσουν απόθεμα. Στη συνέχεια όμως η οικονομία μπήκε σε φάση επιβράδυνσης και η ζήτηση για προϊόντα όπως smartphone και laptop μειώθηκε σε μεγάλο βαθμό - ιδιαίτερα εφόσον πολλοί τα αγόρασαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Έτσι, οι κατασκευαστές αυτών των τελικών προϊόντων σταμάτησαν να παραγγέλνουν τσιπ και αντ' αυτού επικεντρώθηκαν στις πωλήσεις μέσω του αποθέματος που είχαν ήδη», δήλωσε στο CNBC ο Peter Hanbury, συνεργάτης στην Bain & Company.

«Αυτό οδήγησε σε ένα ισχυρό φαινόμενο "bullwhip" (σ.σ. φαινόμενο της εφοδιαστικής αλυσίδας που περιγράφει πώς μικρές διακυμάνσεις στη ζήτηση σε επίπεδο λιανικής μπορούν να προκαλέσουν προοδευτικά μεγαλύτερες διακυμάνσεις στη ζήτηση σε επίπεδο χονδρικής, διανομέα, κατασκευαστή και προμηθευτή πρώτων υλών), για τους δείκτες ημιαγωγών που βρίσκονται πιο πίσω στην εφοδιαστική αλυσίδα, όπου η υψηλή ζήτηση κατά τη διάρκεια της έλλειψης τσιπ ξαφνικά στέρεψε καθώς οι τελικές αγορές σταμάτησαν να παραγγέλνουν τσιπ και αντ' αυτού εστίασαν στην πώληση μέσω του αποθέματος που κατείχαν ήδη.

Ωστόσο, δεν υπάρχει υπερπροσφορά όλων των τύπων ημιαγωγών, καθώς η ζήτηση για τσιπ από τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας παραμένει ισχυρή.

Ο Hanbury είπε ότι ορισμένα τσιπ που κατασκευάζονται για συγκεκριμένους σκοπούς δεν είναι εύκολο να αντικατασταθούν με άλλους ημιαγωγούς και έτσι «ο χρόνος παράδοσης και οι τιμές τους βελτιώνονται, αλλά παραμένουν αρκετά υψηλές».

Η άνοδος και η πτώση των κερδών

Κατά την διάρκεια της πανδημίας, οι κατασκευαστές τσιπ βγήκαν κερδισμένοι λόγω της έλλειψης ημιαγωγών η οποία βοήθησε στην ενίσχυση των κερδών τους καθώς οι τιμές ανέβηκαν. Αυτό περιελάμβανε τη Samsung, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή τσιπ μνήμης στον κόσμο.

Φέτος, ωστόσο, η Samsung και οι ανταγωνιστές της SK Hynix και Micron, πέρασαν δύσκολα.

Η Samsung ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τα λειτουργικά κέρδη της για το β’ τρίμηνο μειώθηκαν κατά 95% από έτος σε έτος. Εν τω μεταξύ, η SK Hynix σημείωσε απώλειες το β’ τρίμηνο έναντι κερδών την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η TSMC, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής τσιπ στον κόσμο, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα καθαρά έσοδα για το β’ τρίμηνο μειώθηκαν κατά 23,3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Ήταν η πρώτη τριμηνιαία μείωση των κερδών της εδώ και 4 χρόνια.

Κοιτάζοντας προς το μέλλον, η αγορά υπολογιστών φαίνεται αδύναμη, κάτι που είναι πιθανό να επηρεάσει τη Samsung, τη SK Hynix και τη Micron.

Για την TSMC, η παγκόσμια αγορά των smartphone, που είναι ένας σημαντικός παράγοντας εσόδων, βρίσκεται επίσης υπό πίεση.

«Η αγορά των smartphone εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της TSMC. Αυτό το κομμάτι εξακολουθεί να μην έχει καμία ουσιαστική ανάκαμψη», δήλωσε στο CNBC ο Sze Ho Ng, αναλυτής της China Renaissance Securities.

Έρχεται η ισορροπία σύντομα;

Σε μια προσπάθεια να αυξήσουν την τιμή των τσιπ και να μειώσουν την προσφορά στην αγορά, οι μεγάλες εταιρείες που παράγουν τσιπ μνήμης ανακοίνωσαν περικοπές στην παραγωγή.

Η Samsung δήλωσε ότι αναμένει ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης κατά το β’ εξάμηνο του έτους, ενώ άλλοι έχουν επαναλάβει την ίδια εκτίμηση.

Η TSMC, ωστόσο, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει «συνεχείς προσαρμογές στα αποθέματα» από τους πελάτες.

«Μετά τη διόρθωση του τρέχοντος έτους, νομίζω ότι θα υπάρξει ένα σενάριο ανάπτυξης για το β’ εξάμηνο για την TSCM, αλλά το πόσο ισχυρό θα είναι αυτό θα εξαρτηθεί από το μακροοικονομικό περιβάλλον», ανέφερε ο Ng.

Τελικά, όπως καταλήγει το CNBC, η ανάκαμψη για αυτές τις εταιρείες θα εξαρτηθεί από το εάν η ζήτηση θα αυξηθεί για τελικά προϊόντα όπως τα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, αλλά αυτό σχετίζεται με μια μακροοικονομική ανάκαμψη που δεν φαίνεται καθόλου βέβαιη.

(από insider.gr)