Η πλωτή δοκιμαστική πλατφόρμα ηλιακής ενέργειας SeaVolt, μια συνεργασία μεταξύ της Tractebel, της DEME και της Jan De Nul, προετοιμάζεται για την πρώτη ανάπτυξή της στην ανοικτή θάλασσα. Το σύστημα επίπλευσης της πλατφόρμας βρίσκεται στο λιμάνι της Οστάνδης στο νότιο Βέλγιο, όπου ο κύριος εργολάβος Equans έχει ολοκληρώσει τη συναρμολόγηση.

Τον επόμενο μήνα αναμένεται να ρυμουλκηθεί στην ανοικτή θάλασσα, να αγκυροβολήσει και να τεθεί σε λειτουργία για την απόκτηση δεδομένων.

Σε αντίθεση με τις πλωτές ηλιακές εγκαταστάσεις σε λίμνες, το SeaVolt έχει προσαρμοστεί για λειτουργία σε άγρια θάλασσα, ενώ ο αρθρωτός σχεδιασμός του λέγεται ότι είναι κατάλληλος ως συμπλήρωμα σε υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Η κοινοπραξία SeaVolt και το Πανεπιστήμιο της Γάνδης, στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από το Blue Cluster ερευνητικού έργου MPVAQUA με περαιτέρω υποστήριξη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση μέσω του BELSPO, σχεδιάζουν δοκιμές σε ανοιχτή θάλασσα όλο το χρόνο εντός της υπεράκτιας ζώνης δοκιμών Blue Accelerator που ανήκει στην POM-West Vlaanderen.

Η δοκιμαστική εγκατάστασή τους θα συγκεντρώνει δεδομένα σχετικά με τις επιπτώσεις των κυμάτων, της βροχής και των ψεκασμών αλατιού σε διάφορα ηλιακά πάνελ με διαφορετικές διαμορφώσεις φωτοβολταϊκών πάνελ, και θα παρακολουθεί επίσης τις επιπτώσεις των διαφορετικών κλίσεων στην παραγωγή ενέργειας που προκαλούν τα κύματα και ο άνεμος. Τα αποτελέσματα των δοκιμών θα βοηθήσουν την εταιρική σχέση να καθορίσει το επίπεδο προστασίας που απαιτείται για τη θωράκιση των ηλιακών συλλεκτών από το θαλασσινό νερό και τα περιττώματα πουλιών.