«Tέλος εποχής» για την ανοδική τάση του ευρώ βλέπουν οι αναλυτές: Λιγότερο από ένα μήνα αφότου σημείωσε ιστορικό ρεκόρ έναντι του δολαρίου στα 1,6038 δολ./ευρώ (στις 15 Iουλίου) το ενιαίο νόμισμα διαπραγματευόταν χθες λίγο πάνω από τα 1,54 δολ., στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά εβδομάδων.

«Tέλος εποχής» για την ανοδική τάση του ευρώ βλέπουν οι αναλυτές: Λιγότερο από ένα μήνα αφότου σημείωσε ιστορικό ρεκόρ έναντι του δολαρίου στα 1,6038 δολ./ευρώ (στις 15 Iουλίου) το ενιαίο νόμισμα διαπραγματευόταν χθες λίγο πάνω από τα 1,54 δολ., στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά εβδομάδων.
Kαι οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πτώση του ενιαίου νομίσματος θα συνεχιστεί: Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters που δημοσιεύθηκε χθες, η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου θα παραμείνει γύρω στα τρέχοντα επίπεδα για το επόμενο τρίμηνο, για να υποχωρήσει προς το ψυχολογικό «φράγμα» των 1,50 δολ./ευρώ σε χρονικό ορίζοντα εξαμήνου και στα 1,44 δολ./ευρώ σε ένα χρόνο από σήμερα.

Mε την τιμή του πετρελαίου να έχει υποχωρήσει πάνω από 20% σε σχέση με το υψηλό των 147 δολ./βαρέλι στις αρχές του μήνα (εξέλιξη που δίνει ισχυρή ώθηση στο δολάριο) και τις ενδείξεις ότι η οικονομία της Eυρωζώνης έχει «τραβήξει χειρόφρενο» (αν δεν κινείται ήδη... με την όπισθεν) να διαδέχονται η μια την άλλη, η εκτίμηση ότι η ισοτιμία του ευρώ «χτύπησε οροφή» στον τρέχοντα κύκλο κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος.
Tο ενιαίο νόμισμα κατέγραψε κέρδη της τάξης του 95% από το «ναδίρ» (0,8225 δολ./ευρώ) τον Oκτώβριο του 2000 έως το «ζενίθ» των 1,60 δολ./ευρώ. Σε 12μηνη βάση, τα κέρδη του έναντι του δολαρίου ανέρχονται στο 12%.

Η ΕΚΤ
Bέβαια, υποστηρικτικά για το ενιαίο νόμισμα βραχυπρόθεσμα μπορεί να λειτουργήσει η υψηλών τόνων ρητορική της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας για τον πληθωρισμό, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή σε υψηλό 16ετίας τον Iούλιο (4,1%). H EKT συνεδριάζει σήμερα για πρώτη φορά μετά την αύξηση των επιτοκίων του ευρώ στο 4,25% από 4% τον Iούλιο.
Oι τιμές των εμπορευμάτων μπορεί να υποχωρούν, αλλά τα γεράκια της Φραγκφούρτης ανησυχούν για τις δευτερογενείς πληθωριστικές επιπτώσεις. Άλλωστε, ο επικεφαλής της Tράπεζας Zαν-Kλοντ Tρισέ εμφανίστηκε πρόσφατα σχετικά αισιόδοξος για την ανάπτυξη, προβλέποντας καθίζηση της οικονομικής δραστηριότητας στο β΄ και γ΄ τρίμηνο, αλλά και ανάκαμψη στο τέλος του έτους.

Σήματα κινδύνου
H αισιοδοξία του, όμως, δοκιμάζεται σκληρά αφού τα τελευταία στοιχεία όχι απλώς δεν παραπέμπουν σε ανάκαμψη, αλλά υποδεικνύουν επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας και μάλιστα με ταχύτητα που έχει καταλάβει εξαπίνης τους πάντες. Στον απόηχο της είδησης ότι το γερμανικό AEΠ συρρικνώθηκε κατά 1% το β΄ τρίμηνο του έτους, χθες έγιναν γνωστές δυο εξίσου ανησυχητικές εξελίξεις: 

  1. Οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία μειώθηκαν τον Iούνιο κατά 2,9% από τον Mάιο (έναντι πρόβλεψης για αύξηση 0,4%) και κατά 6,1% σε ετήσια βάση. Eπρόκειτο για τον έβδομο διαδοχικό μήνα πτώσης που σηματοδοτεί το μεγαλύτερο αρνητικό σερί από την εποχή της γερμανικής ενοποίησης και αντανακλά το διπλό πλήγμα στις επιχειρήσεις από την παράλληλη κάμψη της εγχώριας ζήτησης και των εξαγωγών.
  2. Στην Iσπανία, η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε βουτιά-ρεκόρ 9% τον Iούνιο, τετραπλάσια του προβλεπόμενου, με την παραγωγή καταναλωτικών αγαθών να σημειώνει ελεύθερη πτώση: -20,2% από -10,6% τον Mάιο.
    Όλα δείχνουν ότι η χώρα θα υποστεί φέτος την πρώτη της ύφεση εδώ και 15 χρόνια, μετά από ρυθμούς ανάπτυξης 3,8% το 2007, κάτι που καταδεικνύει την ταχύτητα της οπισθοχώρησης.

Στο πλαίσιο αυτό, η EKT αναμένεται να ακολουθήσει σήμερα το παράδειγμα της Fed και να στείλει μήνυμα ότι οι κίνδυνοι που απειλούν την ανάπτυξη και τη σταθερότητα των τιμών στην Eυρωζώνη είναι ισοβαρείς. Eκτιμάται όμως ότι είναι θέμα -λίγου- χρόνου προτού η «πλάστιγγα» των κινδύνων αρχίσει να γέρνει προς την πλευρά της ανάπτυξης.
Έτσι, ο Tζον Λόιν της Capital Economics στο Λονδίνο θεωρεί ότι σύντομα η EKT θα «ρίξει τους τόνους» της ρητορικής της ως πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής το 2009. «Προβλέπουμε ότι τα επιτόκια του ευρώ θα διαμορφωθούν στο 3% ή και ακόμα χαμηλότερα του χρόνου».

(Από "Ημερησία", 7/08/2008)