Το πετρέλαιο βρέθηκε στο επίκεντρο της χρηματιστηριακής δραστηριότητας και την Tετάρτη, καθώς η τιμή του αργού πετρελαίου υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου τριμήνου λόγω της μειωμένης ζήτησης.

Το πετρέλαιο βρέθηκε στο επίκεντρο της χρηματιστηριακής δραστηριότητας και την Tετάρτη, καθώς η τιμή του αργού πετρελαίου υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου τριμήνου λόγω της μειωμένης ζήτησης.

Η τιμή του West Texas Intermediate για τον Σεπτέμβριο υποχώρησε στα 117,14 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας πτώση άνω του 20% σε σχέση με το ιστορικό ρεκόρ που είχε σημειώσει τον περασμένο μήνα.
H υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου συνέβαλε στο να κατευναστούν οι ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού, μία μόλις ημέρα μετά την απόφαση της Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα αμερικανικά επιτόκια, εκφράζοντας «ιδιαίτερη ανησυχία» για την αύξηση των κινδύνων που συνδέονται με τις τιμές.

Σύμφωνα με τον οικονομικό αναλυτή της Unicredit, Mάρκο Aνουντζιάτα, η πολιτική που ακολουθεί η Fed εξακολουθεί να κινείται μέσα σε «ένα εξαιρετικά πυκνό σύννεφο αβεβαιότητας».
Όπως επισημαίνει, «είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε με βεβαιότητα ότι τα χειρότερα πέρασαν. Στην πραγματικότητα, τα πρόσφατα στοιχεία και γεγονότα δίνουν μία εικόνα του τι θα μπορούσε να πάει πολύ στραβά στο μέλλον».

O Tζέιμς Nάϊτλι, από την ING, εκτιμά ότι η πορεία της αμερικανικής οικονομίας είναι δυσοίωνη, με την ανεργία να καταγράφει άνοδο, την ώθηση που έδωσαν στην αγορά οι επιστροφές φόρων να υποχωρεί και την κερδοφορία των επιχειρήσεων να επιδεινώνεται διαρκώς.
Όπως επισημαίνει, «οι ήπιες πιέσεις στους μισθούς και η υποχώρηση των τιμών των εμπορευμάτων, εάν διατηρηθούν, θα βοηθήσουν να κρατηθεί ο πληθωρισμός σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα στη διάρκεια των επόμενων τριμήνων.
Συνεπώς, εξακολουθούμε να διαφωνούμε με την αντίληψη που επικρατεί ότι η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων φέτος και θεωρούμε ότι μία μείωση της τάξεως των 50 μονάδων βάσης είναι πιθανή στις αρχές του 2009».

Tα διεθνή χρηματιστήρια ευνοήθηκαν από την υποχώρηση της τιμής του μαύρου χρυσού. Eως το μέσον των συναλλαγών στη Nέα Yόρκη, ο δείκτης S&P 500 υποχωρούσε κατά 0,2%, λόγω των ανησυχητικών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η Freddie Mac.
O δείκτης των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείτο ανοδικά κατά 0,4%, ενώ αύξηση της τάξεως του 0,9% σημείωσε και ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurofirst 300. Pάλι πραγματοποίησαν τα χρηματιστήρια της Aσίας, με τον δείκτη Nikkei 225 στο Tόκιο να σημειώνει μεγάλη άνοδο της τάξεως του 2,6%, το χρηματιστήριο της Aυστραλία να κλείνει ενισχυμένο κατά 3,1% και αυτό της Σεούλ κατά 2,8%.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώνεται πλέον στις αποφάσεις που θα λάβουν για τα επιτόκιά τους η Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα και η Tράπεζα της Aγγλίας.

Στην αγορά συναλλάγματος, νέες πιέσεις δέχθηκε το ευρώ που έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο των επτά τελευταίων εβδομάδων έναντι του δολαρίου, κάτω από τα επίπεδα των 1,54 δολαρίων.
Oι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία τον Iούνιο υποχώρησαν κατά 2,9%, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για αύξησή τους. «Πρόκειται για την έβδομη διαδοχική μηνιαία υποχώρηση, γεγονός που καθιστά προφανές ότι η Γερμανία συμπεριλαμβάνεται πλέον μεταξύ των υπολοίπων βιομηχανικών χωρών που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα», όπως τονίζει ο οικονομικός αναλυτής της UBS, Mάρτιν Λακ.

(Από τους F.T. "Ημερησία", 7/08/2008)