Η Πτώση της Τιμής του Πετρελαίου Μπορεί να Προκαλέσει Χάος Αντί για μια Επιστροφή στην Ομαλότητα

Η Πτώση της Τιμής του Πετρελαίου Μπορεί να Προκαλέσει Χάος Αντί για μια Επιστροφή στην Ομαλότητα
του Tony Jackson
Πεμ, 7 Αυγούστου 2008 - 14:49
Για σχεδόν ένα ολόκληρο έτος οι κερδοσκόποι είχαν στήσει πανηγύρι αγοράζοντας μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών και πουλώντας μετοχές τραπεζών. Ξαφνικά, στα μέσα Ιουλίου, η τιμή του «μαύρου χρυσού» κατέρρευσε.

Για σχεδόν ένα ολόκληρο έτος οι κερδοσκόποι είχαν στήσει πανηγύρι αγοράζοντας μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών και πουλώντας μετοχές τραπεζών. Ξαφνικά, στα μέσα Ιουλίου, η τιμή του «μαύρου χρυσού» κατέρρευσε.

Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί χάος. Σε χρονικό διάστημα 10 ημερών, οι μετοχές αμερικανικών τραπεζών κατέγραψαν αποδόσεις υψηλότερες της αγοράς πετρελαίου κατά τουλάχιστον 55%.

Αγνοώντας τις επιπτώσεις της εντυπωσιακής αυτής μεταστροφής, ας εξετάσουμε τα θεμελιώδη δεδομένα. Οι συναλλαγές σε μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών και τραπεζών έχει νόημα; Έχουμε δει πραγματικά, την κορυφή των μετοχών του πετρελαϊκού τομέα και τον «πάτο» των αντίστοιχων τραπεζικών; Και τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για την υπόλοιπη αγορά;

Οι συναλλαγές πετρελαϊκών εταιρειών και τραπεζών υπήρξαν, εν μέρει, η απάντηση σε μια παραδοξότητα: τη σχετική απουσία του λεγόμενου «rotation» στον τομέα . Τους τελευταίους εννιά μήνες, για παράδειγμα, οι μετοχές των εταιρειών πωλήσεων λιανικής κατέγραψαν απόδοση υψηλότερη της αγοράς σε ποσοστό μόλις 2%, ενώ οι μετοχές των βιομηχανικών εταιρειών κατέγραψαν απόδοση χαμηλότερη της αγοράς κατά το ίδιο ποσοστό.

Με άλλα λόγια, απόλυτη ηρεμία. Την ίδια ώρα, εν τω μεταξύ, η τιμή του αργού πετρελαίου αναρριχάτο στα ύψη. Επομένως, το κόλπο ήταν να εντοπιστεί ένας τομέας της κεφαλαιαγοράς που να υποχρεωνόταν να κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Η ολοένα εντεινόμενη κρίση στον τραπεζικό τομέα έκανε τις μετοχές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων τον πιο προφανή στόχο. Αν το πετρέλαιο εξακολουθούσε να κινείται ανοδικά, το ίδιο θα έκανε και ο πληθωρισμός, επομένως, οι κεντρικές τράπεζες δεν θα μπορούσαν να μειώσουν τα επιτόκιά τους. Αυτό αφαίρεσε από τις τράπεζες τη δυνατότητα να αποκαταστήσουν την κερδοφορία τους.

Και τώρα, τι; Το αν η τιμή του πετρελαίου κατέρρευσε το αφήνω στην κρίση των αναγνωστών. Έχουμε σφάλει και στο παρελθόν. Μια πιο απλή ερώτηση, ενδεχομένως, να ήταν το αν οι τράπεζες έπιασαν «πάτο».

Η στροφή 180 μοιρών από την Μerrill Lynch, υποδηλώνει, ενδεχομένως, κάτι ανάλογο. Επιτρέψτε μου να υποθέσω, χάρη συζήτησης, πω ς οι τιμές του πετρελαίου και των άλλων εμπορευμάτων έχουν, πράγματι, αποκορυφωθεί και πως οι μετοχές των τραπεζών έχουν παρέλθει τα χειρότερα.

Το σημαίνει αυτό για την ευρύτερη αγορά; Η ανοδική αγορά υποστηρίζει πως οι φθηνότερες μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών σημαίνουν χαμηλότερο πληθωρισμό. Μοιάζουν να έχουν το «πάνω» χέρι αυτή την περίοδο.

Θυμηθείτε, σε τελευταία ανάλυση, πως οι φθίνουσες τιμές του αργού πετρελαίου μοιάζουν με δίκοπο μαχαίρι. Αν αντιπροσωπεύουν, απλώς, μείωση της κερδοσκοπίας, τότε όλα είναι καλά. Αλλά, θα μπορούσε να οφείλονται σε μια αποδόμηση της ζήτησης, δηλαδή, την άρνηση τρων ιδιωτών επενδυτών και των εταιρειών να αγοράσουν.

Με άλλα λόγια, μια υποχώρηση της τιμής του «μαύρου χρυσού» μπορεί να σηματοδοτήσει τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας. Οι προοπτικές για την εταιρική κερδοφορία είναι, ήδη, άσχημες. Αυτό θα μπορούσε να επιδεινωθεί πολύ περισσότερο.

(Από "Financial Times", 4/08/2008)