«Δεν φτάνει ο ήλιος μονάχα γέννημα η γη να δώσει / χρειάζονται κι άλλα πολλά / και προπαντός η γνώση». Με αυτούς τους στίχους ο ποιητής Κωστής Παλαμάς πριν από δεκαετίες περιέγραφε τα προβλήματα των αγροτών.

«Δεν φτάνει ο ήλιος μονάχα γέννημα η γη να δώσει / χρειάζονται κι άλλα πολλά / και προπαντός η γνώση». Με αυτούς τους στίχους ο ποιητής Κωστής Παλαμάς πριν από δεκαετίες περιέγραφε τα προβλήματα των αγροτών. Οι σημερινοί αγρότες δεν θέλουν πολλά, αλλά κυρίως ζητούν από την κυβέρνηση τα υπεσχημένα για να παραμείνουν στις εστίες τους. Για μία ακόμη χρονιά όμως διαψεύδονται και εφέτος νιώθουν ότι τους εξαπατούν με τα «παιχνίδια» που παίχτηκαν για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου. Στην περιφέρεια, στους αγροτικούς νομούς με αιχμή τον θεσσαλικό κάμπο, η οργή ξεχειλίζει για την κυβερνητική απόφαση να περικοπούν 85 εκατ. ευρώ από την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου. Οι βουλευτές της ΝΔ χτυπούν το «καμπανάκι» του κινδύνου από την αντίδραση του αγροτικού κόσμου (περίπου 900.000 γεωργοί και κτηνοτρόφοι), την οποία δεν έχουν μετρήσει ακόμη στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Ρηγίλλης, αν και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλ.Κοντός επεχείρησε να κατευνάσει τις αντιδράσεις.

Στα περισσότερα χωριά, όπως λένε οι κυβερνητικοί βουλευτές, το κλίμα είναι βαρύ. Η απόγνωση περισσεύει από τις επιπτώσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Οι αγρότες δεν είναι αισιόδοξοι- τουναντίον- και οι περισσότεροι με τους οποίους συνομιλείς σου λένε με πόνο ψυχής: «Η αγροτιά πεθαίνει». Αυτή την περίοδο όμως, για πρώτη φορά έπειτα από αρκετό καιρό, λένε ότι στους αγροτικούς νομούς υπάρχει πλέον διάθεση για διεκδίκηση.

Στο αγροτικό μέτωπο που διαμορφώθηκε σε πρώτη φάση στη Θεσσαλία, γιατί αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες περιοχές, ο βουλευτής Λάρισας κ. Μάξ.Χαρακόπουλος έχει τη στήριξη του «γαλάζιου» αγροτοσυνδικαλιστή κ. Αθ.Κοκκινούλη και ζητούν να διορθωθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την επιστροφή του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, έτσι ώστε να αρθεί η αδικία που υφίστανται οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. «Εμείς χτυπάμε το καμπανάκι του κινδύνου» λέει μεταξύ άλλων ο κ. Χαρακόπουλος, ο οποίος διαπιστώνει ότι η οργή των αγροτών μεγαλώνει.

Στη Θεσσαλία έχουν και έναν λόγο επιπλέον να διαμαρτύρονται, καθώς καθυστερεί το έργο της εκτροπής του Αχελώου. Σε πανθεσσαλική συγκέντρωση που έγινε χθες το απόγευμα στα γραφεία της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, παρουσία 300 αγροτοσυνδικαλιστών ο κ. Κοκκινούλης ζήτησε να υπάρξει πανστρατιά για να προχωρήσει η εκτροπή του Αχελώου, που είναι έργο ζωής για την περιφέρεια.

Το κλίμα στην επαρχία είναι εχθρικό για την κυβέρνηση και οι βουλευτές της ΝΔ μεταφέρουν σε Μέγαρο Μαξίμου και Ρηγίλλης μηνύματα οργής για την αγροτική πολιτική, που έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά «μαύρες τρύπες» για τον Πρωθυπουργό, με πρώτη την οικονομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την επιστολή που έστειλαν προς τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη ο κ. Χαρακόπουλος με τους συναδέλφους του κκ. Γ.Κασαπίδη και Αντ.Καρπούζα, ετοιμάζονται να ακολουθήσουν και άλλοι συνάδελφοί τους. Εξάλλου οι αγρότες ακόμη θυμούνται τις πρωθυπουργικές υποσχέσεις ότι θα ξανατεθεί στην ΕΕ το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ για τα αγροτικά μηχανήματα. Στο ζήτημα του φόρου πετρελαίου πολλοί βουλευτές της ΝΔ σημειώνουν με ειρωνικό ύφος ότι οι αγρότες θα λάβουν την ίδια επιστροφή με αυτή που θα εισπράξουν και συνάδελφοί τους βουλευτές που έχουν αμπέλια ή ελιές.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης στη Λάρισα αποφασίστηκε ομόφωνα να συσταθεί επιτροπή που θα αποτελείται από τους προέδρους των συνεταιρισμών. Θα γίνουν συναντήσεις με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Φ.Γκούπα και τον ισχυρό «θεσσαλάρχη» υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ.Σουφλιά , από τον οποίο περιμένουν απαντήσεις και χρονοδιάγραμμα για τα αρδευτικά έργα. Το έδαφος είχε προετοιμάσει ο κ. Χαρακόπουλος, ο οποίος ζητεί γενναιόδωρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

(Από "Το Βήμα", 6/08/2008)