Ο Grant Shapps, ο υπουργός Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου, διαβεβαίωσε τους ηγέτες της βιομηχανίας ότι η κυβέρνηση παραμένει "απολύτως δεσμευμένη" στην επίτευξη των στόχων της για μηδενικό καθαρό άνθρακα έως το 2050, παρά τις πρόσφατες διαφωνίες σχετικά με τις προθέσεις της. Ο Shapps δήλωσε στους επικεφαλής των ενεργειακών εταιρειών σε μια σύνοδο κορυφής στην Downing Street την Τετάρτη ότι θέλει να επενδύσουν

στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών, παλιρροϊκών, αιολικών και πυρηνικών - παράλληλα με την τοποθέτηση χρημάτων στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Βόρειας Θάλασσας.

Η κυβέρνηση του Ρίσι Σουνάκ έχει επικριθεί τις τελευταίες ημέρες για το σχέδιό της να "μεγιστοποιήσει" τους υδρογονάνθρακες στη Βόρεια Θάλασσα και για την υπόσχεση του πρωθυπουργού να είναι "στο πλευρό" των αυτοκινητιστών.

Αλλά ο Shapps άνοιξε τη συνάντηση λέγοντας στα αφεντικά των εταιρειών: "Προς αποφυγή αμφιβολιών, είμαστε απολύτως δεσμευμένοι για το καθαρό μηδέν το 2050, αλλά θα το κάνουμε με ρεαλιστικό τρόπο".

Ο υπουργός δήλωσε στους Financial Times ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει τους στόχους της με "ρεαλιστικό και ορθολογικό τρόπο", και αυτό περιλαμβάνει την άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Βόρεια Θάλασσα κατά τη διάρκεια της μετάβασης στο καθαρό μηδέν.

Ο Shapps δήλωσε ότι είπε στους ενεργειακούς ομίλους ότι η εναλλακτική λύση θα ήταν να θυσιάσει τις θέσεις εργασίας και τα φορολογικά έσοδα από τη Βόρεια Θάλασσα, εισάγοντας παράλληλα πετρέλαιο και φυσικό αέριο από άλλες χώρες.

"Το να μην εξάγουμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα ήταν τρελό", είπε, υποστηρίζοντας ότι η αντιπολίτευση των Εργατικών είχε κάνει σοβαρό λάθος όταν σχεδίαζε να σταματήσει να εκδίδει άδειες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ερωτηθείς αν οι εταιρείες ενέργειας έχουν μπερδευτεί από ορισμένες από τις εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο Sunak τις τελευταίες ημέρες, ο Shapps δήλωσε: "Όποιος άκουσε προσεκτικά, θα ήξερε ότι εξακολουθούμε να δεσμευόμαστε για την επίτευξη των στόχων καθαρού μηδενός".

Είπε επίσης στα αφεντικά ότι θα υποστηρίξει μια επικείμενη έκθεση του Nick Winser, ενός βετεράνου του ενεργειακού τομέα, η οποία θα προσφέρει τρόπους για την επιτάχυνση της σύνδεσης των νέων έργων από 14 σε επτά χρόνια.

Μεταξύ αυτών που έστειλαν εκπροσώπους στη συνάντηση ήταν οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου Shell και Harbour Energy, η RWE, ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, και ο οικιακός προμηθευτής Scottish Power.

Η συνάντηση πραγματοποιείται μετά από μια δύσκολη περίοδο για τις σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και ορισμένων τμημάτων του ενεργειακού τομέα.

Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου και οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας είχαν απογοητευτεί από τους έκτακτους φόρους που εισήχθησαν πέρυσι, καθώς οι τιμές της ενέργειας έκαναν άλμα στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Και ενώ ο τομέας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχει χαρεί από την υποστήριξη της κυβέρνησης για νέες άδειες, τα σημάδια αλλαγής του τόνου όσον αφορά τις πράσινες πολιτικές έχουν προκαλέσει νευρικότητα σε ορισμένους επενδυτές καθαρής ενέργειας.

Η Emma Pinchbeck, διευθύνουσα σύμβουλος του εμπορικού ομίλου Energy UK, περιέγραψε τον περασμένο μήνα το κλίμα στον ενεργειακό τομέα ως "ζοφερό".

Στο Twitter το απόγευμα της Τετάρτης, έγραψε ότι ήταν "ευτυχής" που ο Shapps "ήταν πεντακάθαρος ότι η ενεργειακή ασφάλεια και το καθαρό μηδέν είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος".

Και πρόσθεσε: "Η ενιαία άποψη της βιομηχανίας μας είναι ότι η επίτευξη του μηδενικού καθαρού κόστους και η ενεργειακή ασφάλεια συμβαδίζουν και χαιρετίζουμε την ανανεωμένη δέσμευση του υπουργού σε αυτό".

Τα στελέχη του τομέα της ενέργειας πίεσαν τον υπουργό να προσφέρει περισσότερη στήριξη στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, καθώς και να άρει τα εμπόδια στις επενδύσεις.

Οι εταιρείες έχουν προτρέψει εδώ και καιρό την κυβέρνηση να επιταχύνει τα χρονοδιαγράμματα για την απόκτηση πολεοδομικής άδειας, ώστε οι ανεμογεννήτριες και τα νέα καλώδια ηλεκτρικής ενέργειας να μπορούν να αναπτυχθούν ταχύτερα.

Ο Tom Glover, πρόεδρος της RWE στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία στοχεύει να επενδύσει έως και 15 δισεκατομμύρια λίρες στο Ηνωμένο Βασίλειο έως το 2030, δήλωσε ότι ήταν "καθησυχαστικό" να ακούσει τη δέσμευση του Shapps για το καθαρό μηδέν.

"Τονίσαμε την ανάγκη για περισσότερη και τακτική δέσμευση μεταξύ κυβέρνησης και βιομηχανίας", πρόσθεσε.