Η ιρλανδική εταιρεία κοινής ωφέλειας Energia Renewables, η οποία εστιάζει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τον νορβηγικό όμιλο Vårgrønn για την από κοινού ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών έργων που, όπως λέει, θα συμβάλουν στον στόχο της ιρλανδικής κυβέρνησης για νέα υπεράκτια αιολική παραγωγή τουλάχιστον 5 GW έως το 2030.

Η Energia και η Vårgrønn, η οποία είναι κοινοπραξία μεταξύ της Plenitude (Eni) και της εταιρείας ενεργειακών επενδύσεων HitecVision, δήλωσαν ότι η σύμπραξη έχει περαιτέρω φιλοδοξίες πέραν του 2030.

Είπαν ότι αρχικά θα επικεντρωθεί στις νότιες και ανατολικές ακτές της Ιρλανδίας, όπου η Energia Renewables λέει ότι έχει ήδη ολοκληρώσει εκτεταμένες εργασίες ανάπτυξης τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε μια τοποθεσία στη βόρεια Κελτική Θάλασσα με δυναμικότητα έως 900MW, καθώς και σε μια τοποθεσία στη νότια Ιρλανδική Θάλασσα με παρόμοια δυναμικότητα.

Έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες βυθού και έχουν συλλεχθεί στοιχεία από αέρος για πτηνά και θηλαστικά για σχεδόν τρία χρόνια, ενώ έχουν αρχίσει οι λεπτομερείς προετοιμασίες για τις εκτιμήσεις περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Τα προγράμματα δέσμευσης με την τοπική αλιεία και τις τοπικές κοινότητες είναι επίσης σε εξέλιξη, δήλωσαν οι εταιρείες.