Λειτουργεί Σύντομα ο Δεύτερος Μεγαλύτερος Σταθμός Ηλιακής Ενέργειας της Τουρκίας

Λειτουργεί Σύντομα ο Δεύτερος Μεγαλύτερος Σταθμός Ηλιακής Ενέργειας της Τουρκίας
energia.gr
Δευ, 7 Αυγούστου 2023 - 15:29

Έως το τέλος Αυγούστου η Ecogreen θα έχει θέσει σε λειτουργία την φωτοβολταϊκή μονάδα της, ισχύος 130 MW στην περιοχή Niğde της ΝΔ Τουρκίας, όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά. Η νέα ηλιακή εγκατάσταση με εξοπλισμό της GE, θα είναι η δεύτερη σε μέγεθος στον τομέα στη γειτονική χώρα. Η Ecogreen με έδρα στο Ντενιζλί, η οποία παράγει οργανικά λιπάσματα και ενέργεια 

από βιομάζα και βιοαέριο, πρόκειται να θέσει σε λειτουργία ένα υπερσύγχρονο φωτοβολταϊκό πάρκο σε κλίμακα κοινής ωφέλειας. Ο ηλιακός σταθμός παραγωγής ενέργειας προβλέπεται να έχει ισχύ 130 MW σε μέγιστη ισχύ και 100 MW σε σύνδεση μδε το δίκτυο μεταφοράς ρεύματος, σε όρους εναλλασσόμενου ρεύματος.

Σημειώνουμε ότι η Ecogreen υπερίσχυσε δύο άλλων εταιρειών στο διαγωνισμό του περασμένου Απριλίου, οι οποίες υπέβαλαν χαμηλότερες προσφορές για τις δύο υπόλοιπες μονάδες ανάλογης ισχύος, όμως η πρώτη θα είναι η πρώτη που θα ολοκληρώσει τις εγκαταστάσεις της.

Η Ecogreen ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι το έργο σε αυτή την περιοχή της χώρας θα παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες 300.000 νοικοκυριών. Η εταιρεία έχει προσλάβει την General Electric ως υπεύθυνη για το σχεδιασμό, τον μηχανολογικό εξοπλισμό, την προμήθεια του υλικού και τη θέση σε λειτουργία της μονάδας. Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Μάιο του περασμένου έτους.

Η τοποθεσία εκτείνεται σε 200 εκτάρια, εκ των οποίων τα πάνελ διπλής όψης θα καλύπτουν 45 εκτάρια. Η εταιρεία εκτίμησε την ετήσια παραγωγή σε ηλεκτρική ενέργεια σε 300 GWh ετησίως, ενώ το φωτοβολταϊκό σύστημα θα αποτελείται από περισσότερους από 244.000 ηλιακούς συλλέκτες.

Ακόμη πιο σημαντικό, ανέφερε επίσης ότι η εγκατάσταση θα είναι ασφαλής αφού θα εξοπλιστεί με τεχνολογία ραντάρ στρατιωτικού επιπέδου.