Ο τόνος μείωσης του κινδύνου στις αγορές επιβάρυνε το κλίμα σε όλα τα εμπορεύματα. Αυτό αντιστάθμισε τα συνεχιζόμενα ζητήματα προσφοράς που ταλαιπωρούν τις αγορές μετάλλων και ενέργειας. Ο χρυσός υποχώρησε εν μέσω ανησυχιών για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων. Η διοικητής της Fed Michelle Bowman δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα ενδέχεται να χρειαστεί 

να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια για να αποκαταστήσει τη σταθερότητα των τιμών.

Αυτό έγινε μετά τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας που έδειξαν ότι το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκε. Αυτό προκάλεσε περαιτέρω κέρδη στις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, ενώ το δολάριο ΗΠΑ επίσης κέρδισε. Αυτό επιβάρυνε τη ζήτηση των επενδυτών για πολύτιμα μέταλλα. Οι συμμετοχές σε αμοιβαία κεφάλαια που υποστηρίζονται από ράβδους χρυσού μειώθηκαν επίσης και βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών και πλέον ετών. Ωστόσο, οι αγορές από τις κεντρικές τράπεζες παραμένουν ισχυρές. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας πρόσθεσε στα αποθέματα χρυσού της για ένατο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο. Τα συνολικά αποθέματα ανέρχονται πλέον σε 2.137 τόνους, με περίπου 188 τόνους να έχουν προστεθεί από τότε που άρχισαν οι αγορές τον Νοέμβριο.

Ο χαλκός επ'ισης οδήγησε τον κλάδο των βασικών μετάλλων σε πτώση εν μέσω του risk off σε όλες τις αγορές. Αυτό επισκίασε περαιτέρω ενδείξεις στενότητας της προσφοράς. Τα αποθέματα χαλκού, όπως αναφέρθηκαν από το Shanghai Futures Exchange, μειώθηκαν κατά 15% την Παρασκευή και παραμένουν αισθητά κάτω από τον εποχικό μέσο όρο. Κάποιο από αυτό μπορεί να έχει εμφανιστεί στις αποθήκες της LME, με τα αποθέματα να έχουν αυξηθεί κατά 40% τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Ωστόσο, αυτό είναι από μια πολύ χαμηλή βάση και παραμένουν λίγο πάνω από τα χαμηλά επίπεδα 18 ετών. Μια ασθμαίνουσα ανάκαμψη της παραγωγής χαλκού στη Χιλή είναι πιθανότατα πίσω από την πρόσφατη στενότητα. Τα έσοδα από τις αποστολές τον περασμένο μήνα υποχώρησαν κατά 13% από τα επίπεδα του Ιουνίου, παρά τις υψηλότερες τιμές του μετάλλου.

Το σιδηρομετάλλευμα υποχώρησε καθώς αυξήθηκαν οι ανησυχίες για περαιτέρω περικοπές της παραγωγής χάλυβα στην Κίνα. Η Rio Tinto φέρεται να προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η παραγωγή χάλυβα της χώρας έφτασε σε σημείο κορεσμού. Ο ταλαιπωρημένος τομέας των ακινήτων δεν παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης παρά τις προσπάθειες του Πεκίνου να αναζωογονήσει τις επενδύσεις. Μόνο τα χαμηλότερα αποθέματα χάλυβα και σιδηρομεταλλεύματος στην Κίνα τις τελευταίες εβδομάδες βοήθησαν στον περιορισμό των απωλειών.

Ο τόνος του risk off βάρυνε επίσης το κλίμα στην αγορά αργού πετρελαίου. Αυτό βοήθησε τους επενδυτές να αποτινάξουν τις ανησυχίες για συνεχιζόμενους κινδύνους στην προσφορά. Τις τελευταίες ημέρες, μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν ένα ρωσικό πετρελαιοφόρο και ένα ναυτικό πλοίο, αναδεικνύοντας την απειλή για τις βασικές εμπορικές οδούς για τον κλάδο. Αυτό συμβαίνει καθώς η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία αναλαμβάνουν το προβάδισμα για τη μείωση της προσφοράς μεταξύ της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ για να βοηθήσουν στη στήριξη των τιμών. Το Ριαντ, ο ηγέτης του ΟΠΕΚ ανακοίνωσε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι η εθελοντική μείωση της παραγωγής του κατά 1 εκατ. μβ/ημέρα θα διαρκέσει πλέον μέχρι τον Σεπτέμβριο, αφήνοντας την παραγωγή στα 9 εκατ. μβ/ημέρα. Η επιτροπή παρακολούθησης του ομίλου συνεδρίασε για να επιβεβαιώσει ότι η τρέχουσα συμφωνία παραγωγής του ομίλου θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους.

Η νευρικότητα της προσφοράς βοήθησε να ωθηθεί το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο υψηλότερα. Η κλιμάκωση των ρωσικών και ουκρανικών επιθέσεων αύξησε τον κίνδυνο διακοπής των ευρωπαϊκών ροών φυσικού αερίου μέσω της περιοχής των συγκρούσεων. Αυτό συνέπεσε με την περαιτέρω συντήρηση του πεδίου Troll της Νορβηγίας, η οποία θα μειώσει την παραγωγή αυτή την εβδομάδα και αργότερα τον Αύγουστο. Οι τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου της Βόρειας Ασίας ήταν επίσης υψηλότερες.