Η Siemens Energy Προειδοποιεί για Απώλειες € 4,5 δισ., από το Προβληματικό Τμήμα Ανεμογεννητριών

Η Siemens Energy Προειδοποιεί για Απώλειες € 4,5 δισ., από το Προβληματικό Τμήμα Ανεμογεννητριών
energia.gr
Τρι, 8 Αυγούστου 2023 - 09:15

Η Siemens Energy σημείωσε περισσότερες ζημίες στο τρίτο οικονομικό τρίμηνο από ποτέ άλλοτε μετά την απόσχιση από τη Siemens. Σημαντικά προβλήματα στη θυγατρική εταιρεία αιολικής ενέργειας Siemens Gamesa και αρνητικές φορολογικές επιπτώσεις οδήγησαν σε καθαρές ζημίες ύψους 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η εταιρεία με έδρα το Μόναχο. Σύμφωνα με νέες προβλέψεις

η Energy αναμένει τώρα ζημίες ρεκόρ ύψους 4,5 δισ. ευρώ για το οικονομικό έτος που διαρκεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Τα νέα προβλήματα στην Gamesa, το προβληματικό παιδί της εταιρείας, είχαν γίνει γνωστά ήδη από τον Ιούνιο. Τότε, η Energy είχε δηλώσει ότι η επιβάρυνση θα ήταν τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο ευρώ και είχε αποσύρει την πρόβλεψή της. Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τώρα έπληξαν την εταιρεία σκληρά: η Energy αναμένει κόστος 1,6 δισ. ευρώ για τις απαραίτητες επισκευές λόγω των προβλημάτων ποιότητας των χερσαίων ανεμογεννητριών. Έγιναν εγγραφές στο προηγούμενο τρίμηνο, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του κόστους θα προκύψει μόνο κατά τα επόμενα δύο οικονομικά έτη.

Στον υπεράκτιο τομέα, ο όμιλος αναμένει περαιτέρω δαπάνες ύψους 0,6 δισ. ευρώ λόγω μη κερδοφόρων συμβολαίων και δυσκολιών στην αύξηση της παραγωγής. Εκτός από αυτές τις επιβαρύνσεις στην Gamesa, υπάρχει πλέον και αρνητική φορολογική επίπτωση σε επίπεδο ομίλου ύψους επιπλέον 0,7 δισ. ευρώ.

Πέρα από την Gamesa, η Energy τα πήγε πολύ καλύτερα. Οι τρεις άλλοι τομείς, Gas Services, Grid Technologies και Transformation of Industry, βελτίωσαν τα αποτελέσματά τους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Και σε επίπεδο ομίλου, οι εισπράξεις παραγγελιών και τα έσοδα αυξήθηκαν επίσης.

Η Siemens Energy αποσχίστηκε από τη Siemens το 2020 και εισήχθη στο χρηματιστήριο. Έκτοτε, η εταιρεία δεν έχει κλείσει ποτέ οικονομικό έτος και μόνο λίγα τρίμηνα με κέρδη. Ξανά και ξανά, τα προβλήματα με την Gamesa προκάλεσαν προειδοποιήσεις κερδών και έσπρωξαν τα μεγέθη βαθιά στο κόκκινο. Προκειμένου να ελέγξει καλύτερα αυτό το προβληματικό παιδί, η Energy ανέλαβε τώρα πλήρως τη θυγατρική της αιολικής ενέργειας, η οποία για μεγάλο χρονικό διάστημα κατείχε μόνο την πλειοψηφία. Το μέλλον του διευθύνοντος συμβούλου Bruch θα εξαρτηθεί από το αν και πόσο γρήγορα θα επιλυθούν τα προβλήματα. (APA/dpa)