Ο γερμανο-νορβηγικός πάροχος συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας Eco Stor σχεδιάζει να επενδύσει 250 εκατ. ευρώ (273,7 εκατ. δολάρια ΗΠΑ) για τη δημιουργία μιας εγκατάστασης αποθήκευσης ενέργειας 600 MWh από ανανεώσιμες πηγές στη Γερμανία, η οποία αναμένεται να είναι ένα από τα μεγαλύτερα συστήματα μπαταριών στην Ευρώπη.

Η επένδυση θα πραγματοποιηθεί από κοινού με χρηματοδοτικούς εταίρους, δήλωσε η Eco Stor. Η κατασκευή έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2024.

Η εγκατάσταση θα εγκατασταθεί σε έκταση 8 εκταρίων (80.000 τετραγωνικών μέτρων) στο χωριό Foerderstedt στη Σαξονία-Άνχαλτ και θα έχει συνολική χωρητικότητα άνω των 300 MW. Θα μπορεί να παρέχει ενέργεια σε περίπου μισό εκατομμύριο νοικοκυριά για δύο ώρες.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή έξι μπλοκ ECO STOR ES-50C, το καθένα με δυναμικότητα 50 MW/100 MWh.

Το σύστημα αποθήκευσης θα συνδεθεί με τις αγορές όπου γίνεται εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικές και ηλιακές εγκαταστάσεις. Θα φορτίζεται σε περιόδους χαμηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική αγορά, όταν υπάρχει άφθονη ηλιοφάνεια ή ισχυροί άνεμοι. Η αποθηκευμένη ενέργεια θα εκφορτίζεται όταν υπάρχει έλλειψη ανανεώσιμης ενέργειας στο δίκτυο.