Με την τιμή των futures φυσικού αερίου για φυσική παράδοση Σεπτεμβρίου, στον κόμβο αναφοράς TTF, να πλησιάζει σήμερα στα 31 ευρώ/MWh και τις ανησυχίες κυβερνήσεων και αγορών να γιγαντώνονται για το βαθμό επάρκειας σε καύσιμο ενόψει της επόμενης χειμερινής περιόδου, 2023-2024, οι Ευρωπαίοι έμποροι φυσικού αερίου άρχισαν να αποθηκεύουν φυσικό αέριο 

στην Ουκρανία προκειμένου να επωφεληθούν από τις χαμηλότερες τιμές και τη διαθέσιμη χωρητικότητα στη χώρα, παρά το ρίσκο που ενέχει η κίνησή τους από τον συνεχιζόμενο πόλεμο. 

Οι traders υποστηρίζουν ότι υπάρχει εμπορική λογική στην αποθήκευση αερίου στην Ουκρανία, καθώς επωφελούνται από τις φθηνότερες τιμές που επικρατούν σήμερα, σε σχέση με τις μελλοντικές παραδόσεις του καυσίμου.

Η διαφορά για το αέριο παράδοσης Σεπτεμβρίου -κοστολογείται όπως αναφέραμε στα περίπου 31 ευρώ/MWh, σε σύγκριση με τις προθεσμιακές τιμές για το πρώτο τρίμηνο του 2024 που κινούνται στην περιοχή των 49 ευρώ/MWh, είναι ενδεικτική για το ενδιαφέρον αποθήκευσής του στην Ουκρανία.

Ο όμιλος EPH της Τσεχίας προχώρησε ένα βήμα παραπέρα όταν ανέφερε στο Reuters ότι η απόφασή του να χρησιμοποιήσει τις εγκατάσεις αποθήκευσης στην Ουκρανία αποτελεί και σήμα εμπιστοσύνης στη χώρα.  «Πιστεύουμε στην αξιοπιστία των συστημάτων μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ουκρανίας, τα οποία αποδείχθηκαν ακόμη και σε μια τόσο εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση πολέμου» είπαν στελέχη της εταιρείας.

Επίσης, η κρατική SPP της Σλοβακίας, που προμηθεύει το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας αγοράς, εν μέρει με ρωσικό αέριο, ανέφερε ότι εξετάζει τη δυνατότητα χρήσης των υποδομών αποθήκευσης της Ουκρανίας, καθώς η χωρητικότητα των δικών της εγκαταστάσεων είναι καλυμμένη κατά 90%.

«Θεωρούμε την αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ουκρανία ως μία από τις ενδιαφέρουσες επιχειρηματικές ευκαιρίες που εξετάζουμε αυτήν τη στιγμή», ανέφερε υψηλόβαθμό στέλεχος της SPP στο Reuters.

Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου των χωρών της ΕΕ ήταν κατά 87% γεμάτες χθες, 7 Αυγούστου, σύμφωνα με την πλατφόρμα GIE.

«Παρατηρούμε μια θετική τάση στην έγχυση φυσικού αερίου από ξένους εμπόρους στις εγκαταστάσεις μας», ανέφερε η κρατική Ukriane's Ukrtransgas, θυγατρική του Ομίλου Naftogaz.

Η τελευταία ανακοίνωσε ότι οι ξένοι πελάτες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν περισσότερα από 10 bcm αποθήκευσης της συνολικής χωρητικότητας των περίπου 30 bcm της χώρας, κυρίως στις δυτικές επαρχίες που απέχουν από την πρώτη γραμμή των συγκρούσεων.

Η δεξαμενή σκέψης Bruegel ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να αυξήσει την αποθηκευτική ικανότητα της Ευρώπης κατά περίπου 10%, και να παράσχει συνθήκες περαιτέρω ασφάλειας εν όψει του χειμώνα.