Τα Αδύναμα Στοιχεία από την Κίνα Επιβάρυναν το Κλίμα στις Αγορές Εμπορευμάτων

Τα Αδύναμα Στοιχεία από την Κίνα Επιβάρυναν το Κλίμα στις Αγορές Εμπορευμάτων
energia.gr
Τετ, 9 Αυγούστου 2023 - 09:40

Τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα επιβάρυναν το κλίμα σε όλες τις αγορές εμπορευμάτων. Αυτό επιδεινώθηκε από την ενίσχυση του δολαρίου ΗΠΑ. Ο χαλκός υποχώρησε μετά τα χειρότερα του αναμενόμενου εμπορικά στοιχεία από την Κίνα που προκάλεσαν περαιτέρω ανησυχίες σχετικά με την ανάκαμψη της οικονομίας της. Τα τελωνειακά στοιχεία έδειξαν ότι οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 15% σε ετήσια βάση

λόγω των περιορισμών σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των ημιαγωγών. Αυτό ήταν χειρότερο από τη συναίνεση της αγοράς, προκαλώντας έναν τόνο απομάκρυνσης κινδύνου στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ωστόσο, υπήρξαν ορισμένες θετικές ενδείξεις ότι τα πράγματα σταθεροποιούνται.

Οι εισαγωγές εμπορευμάτων για τον Ιούλιο ήταν ισχυρές. Ενώ οι εισαγωγές πρωτογενούς χαλκού μειώθηκαν κατά 2,7% σε ετήσια βάση, αυτό οφείλεται στην ισχυρή εγχώρια παραγωγή. Η ισχυρή υποκείμενη ζήτηση υπογραμμίστηκε από την αύξηση του χαλκού κατά 3,2% σε ετήσια βάση. Αυτό συμβαίνει καθώς τα αποθέματα χαλκού μειώνονται απότομα. Τα αποθέματα, όπως αναφέρεται από το Χρηματιστήριο Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης της Σαγκάης, μειώθηκαν κατά 15% την περασμένη εβδομάδα και παραμένουν αισθητά κάτω από τον εποχικό μέσο όρο. Οι εξαγωγές αλουμινίου μειώθηκαν σχεδόν 25% σε ετήσια βάση εν μέσω διαταραχών στην εγχώρια παραγωγή.

Το φάσμα της περαιτέρω σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τη Fed επιβάρυνε επίσης το κλίμα. Ο χρυσός υποχώρησε για δεύτερη ημέρα αφού η Διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Μισέλ Μπόουμαν δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια για να αποκαταστήσει τη σταθερότητα των τιμών. Αυτό έρχεται εν όψει του δείκτη τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ αργότερα αυτή την εβδομάδα. Μια περαιτέρω συγκράτηση θα μπορούσε να αποσύρει την πίεση από τη Fed να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιδηρομετάλλευμα σημείωσαν επίσης πτώση λόγω των αδύναμων εμπορικών στοιχείων. Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι οι εισαγωγές της πρώτης ύλης για την παραγωγή χάλυβα διατηρήθηκαν, με τις εισαγωγές του Ιουλίου να αυξάνονται κατά 2,5% σε ετήσια βάση σε 93,48 εκατ. τόνους. Ωστόσο, επανεμφανίστηκαν οι ανησυχίες σχετικά με τον τομέα των ακινήτων. Τα δυσμενή περιθώρια κέρδους των χαλυβουργείων και η αναζωπύρωση των πιέσεων προς τη χαλυβουργία για περιορισμό της παραγωγής προμηνύουν κακό για τη ζήτηση σιδηρομεταλλεύματος. Προέκυψε η είδηση ότι ο μεγάλος κατασκευαστής Country Garden δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις πληρωμές του χρέους του.

Οι αγορές ενέργειας αντιστάθηκαν στην τάση και ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με άνοδο. Τα συνεχιζόμενα προβλήματα από την πλευρά της προσφοράς σε αυτές τις αγορές διατήρησαν τη ζήτηση ισχυρή.

Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας παρέμειναν ανθεκτικές, αν και εξομαλύνθηκαν από τα υψηλά ρεκόρ του Ιουνίου. Ωστόσο, ήταν οι ανησυχίες για περαιτέρω διαταραχές της προσφοράς που ώθησαν τις τιμές του αργού πετρελαίου υψηλότερα. Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι η χώρα του θα προβεί σε αντίποινα εάν η Ρωσία συνεχίσει να αποκλείει τα λιμάνια της. Αυτό έρχεται μετά τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, οι οποίες έπληξαν ένα ρωσικό πετρελαιοφόρο και ένα ναυτικό πλοίο, αναδεικνύοντας την απειλή για βασικές εμπορικές οδούς για τον κλάδο. Ωστόσο, τα κέρδη περιορίστηκαν μετά τη μείωση της πρόβλεψης της EIA για την κατανάλωση στις ΗΠΑ. Η χώρα θα χρησιμοποιήσει 4% λιγότερα καύσιμα τζετ το γ' τρίμηνο σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψή της, καθώς η άνθηση των αεροπορικών ταξιδιών στις ΗΠΑ χάνει την δυναμική της

Οι τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου και του άνθρακα κινήθηκαν ανοδικά εν μέσω της ισχυρής ζήτησης στην Κίνα. Οι εισαγωγές επωφελήθηκαν από την υποτονική παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και την ισχυρή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για την προσφορά συνέβαλαν στην άνοδο του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου.